Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vijf regio’s kampen met wachtlijst casemanagement dementie

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Vijf van de 64 netwerken voor casemanagement dementie hebben te maken met forse wachtlijsten. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Signaalteam casemanagement.
Dementie_Fotolia_450.jpg
Foto: Fotolia

Het Signaalteam casemanagement, waarin VWS samenwerkt met alle betrokken veldpartijen, is opgericht in de zomer van 2016 na aanhoudende klachten over casemanagement dementie. Alzheimer Nederland gaf het signaal af dat zorgverzekeraars onvoldoende casemanagement dementie inkochten. Tot 1 maart 2017 zijn er 21 klachten binnengekomen bij het signaalteam. De helft daarvan is inmiddels opgelost of er wordt in een ander verband gewerkt aan een oplossing.

Wachtlijst caemanagement dementie
De grootste problemen doen zich, volgens een meting van eind 2016, voor in vijf regio’s met hardnekkige wachtlijsten, blijkt uit documentatie die demissionair staatssecretaris Martin van Rijn naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dat zijn Eindhoven (141 wachtenden), Gooit & Vechtstreek (140 wachtenden), Haaglanden (130 wachtenden), Waardenlanden (105 wachtenden) en Midden-Limburg (104 wachtenden). In deze regio’s zijn erop bestuurlijk niveau belangrijke verschillen in visie ‘die belemmerend werken in het benoemen en uitvoeren van gedragen actieplannen om het gebruik en de wachtlijst van casemanagement dementie gezamenlijk op te pakken’. Van Rijn heeft een projectleider aangesteld die met de regionale ketenregisseurs de wachtlijsten in drie tot zes maanden willen halveren. Het totaal aantal wachtenden schat Van Rijn op 1500. Hoe lang mensen moeten wachten is onbekend. Dat laat Van Rijn onderzoeken bij de volgende peiling. Hilverzorg laat weten dat het aantal wachtenden in het eerste kwartaal 2017 is teruggebracht naar 65.

Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. >> Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.