Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vijf ziekenhuizen krijgen vergunning voor percutane hartklepvervanging

Mark van Dorresteijn
Het ministerie van VWS heeft aan vijf ziekenhuizen een vergunning gegeven om een hartklepvervanging via de liesslagader, via de oksel, via de halsader of tussen de ribben door via de punt van het hart uit te voeren. In totaal vroegen vijftien ziekenhuizen een vergunning aan, slechts vijf daarvan kregen daadwerkelijk een vergunning.
Vijf ziekenhuizen krijgen vergunning voor percutane hartklepvervanging

De Inspectie voor de Gezondheidszorg oordeelde dat het Leids Universitair Medisch Centrum, het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein/Utrecht, het AMC in Amsterdam, het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en het Amphia ziekenhuis in Breda kwalitatief boven de andere centra uitstaken.

Kwaliteitsconcentratie

Met de keuze van deze vijf ziekenhuizen zorgt het ministerie dat de kwaliteit en ervaring met deze nieuwe techniek geconcentreerd wordt. De ziekenhuizen werken dan ook gezamenlijk aan een goede kwaliteitsregistratie. Ook stellen zij veiligheid- en kwaliteitsrichtlijnen op en delen ze intensief ervaringen met elkaar.

Vergoeding voor de procedure

Inclusief het vervangen van de klep zelf, hoeft een patiënt slechts vijf dagen in het ziekenhuis te verblijven. Daarmee werkt de behandeling op termijn kostenbesparend en vermindert het de druk op schaarse ziekenhuisbedden. Wel is het van belang dat op korte termijn een vergoeding komt voor deze procedure, omdat ziekenhuizen de kosten hiervoor op dit moment nog zelf betalen.

Percutane hartklepvervanging

Een percutane hartklepvervanging is een behandelingstechniek waarbij de hartklep ‘percutaan’, dat wil zeggen door de huid heen, wordt vervangen. De hartklep wordt vervangen via de liesslagader, via de oksel, via de halsader of tussen de ribben door via de punt van het hart. In dit geval is geen hart-longmachine nodig en vaak zelfs geen volledige narcose. Op dit moment is een openhartoperatie nog de standaardbehandeling voor patiënten met een ernstige klepvernauwing. Een percutane hartklepvervanging is een alternatief voor mensen met een ernstige hartklepvernauwing die niet in aanmerking komen voor hartchirurgie of waarbij chirurgie niet aantrekkelijk is vanwege de leeftijd of bijkomende aandoeningen. In Nederland is de reguliere hartoperatie bij een hartklepvervanging jaarlijks voor 500 tot 600 patiënten te ingrijpend. Voor deze patiënten biedt de veel minder belastende ingreep, vervanging van de hartklep via de lies of tussen de ribben door, uitkomst. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Overlevenden kinderkanker vaak hartafwijking

Zeeuwse ziekenhuizen vechten om hartdotters

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.