Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vijf ziekenhuizen op zwarte lijst CZ

Mark van Dorresteijn
Vijf ziekenhuizen krijgen komend jaar geen contract voor hun borstkankerbehandelingen van zorgverzekeraar CZ. Volgens de verzekeraar is de kwaliteit van de zorg op het gebied van borstkanker bij deze ziekenhuizen onvoldoende.
Vijf ziekenhuizen op zwarte lijst CZ

Het gaat om het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel, de locaties Emmeloord en Lelystad van het Zuiderzeeziekenhuis en Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis staat niet op de lijst, maar heeft wel een aparte vermelding gekregen. CZ vindt de zorg er op het gebied van borstkanker onder de maat. De reden dat het ziekenhuis toch niet op de zwarte lijst staat, heeft te maken met een eerder juridisch conflict tussen beide partijen.

Lat stapsgewijs hoger

Volgens CZ-bestuurvoorzitter Wim van der Meeren worden er nu flinke stappen gezet als het gaat om transparantie en verbetering van kwaliteit en doelmatigheid, maar juist bij borstkankerzorg zijn we er volgens hem nog lang niet. “Het afgelopen jaar hebben tal van ziekenhuizen aangegeven zich meer te focussen op waar ze goed in zijn en besloten met een aantal behandelingen te stoppen. Die concentratie is hard nodig en komt nu gelukkig op gang. Bij de behandeling van de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen zien we echter weinig beweging. Tot nu toe zijn alle ruim negentig ziekenhuizen borstkankerbehandelingen blijven aanbieden, ook die ziekenhuizen die er volgens ons beter mee zouden kunnen stoppen. Omdat het hier gaat om een grote groep patiënten (zo’n 13.000 nieuwe borstkankerpatiënten per jaar) gaan wij de lat stapsgewijs hoger leggen.”

Selectie door verzekeraars

CZ bevestigt dat het de bedoeling is dat patiënten zich op termijn alleen laten behandelen in ziekenhuizen die door hun zorgverzekeraar zijn geselecteerd. “Ook de overheid stuurt daarop aan. We zitten nu nog in een overgangsfase. De patiënten kunnen in de nieuwe situatie nog uit voldoende ziekenhuizen kiezen.”

Slotervaartziekenhuis

Aysel Erdubak, bestuurder van het Slotervaartziekenhuis, is fel tegen de lijst van CZ. “De patiënt moet kunnen blijven kiezen waar hij of zij zich laat behandelen. De vrije patiëntkeuze moet overeind blijven.” Als zorgverzekeraars operaties in bepaalde ziekenhuizen niet meer (volledig) vergoeden, stapt het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam opnieuw naar de rechter.

AMC

Het AMC denkt dat het ten onrechte op de zwarte lijst is terechtgekomen. Veel patiënten van het AMC gaan voor borstkankerbehandelingen in een ander ziekenhuis, het Flevoziekenhuis in Almere, onder het mes. Het AMC werkt nauw samen met dat ziekenhuis. Artsen van het AMC gaan, volgens chirurg-oncoloog Jean Klinkenbijl, ook vaak naar Almere om operaties uit te voeren. Het AMC denkt dat het daardoor op papier niet het aantal minimumoperaties heeft gehaald dat CZ nodig vindt om kwaliteit te kunnen leveren. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘CZ toont moed met borstkankerlijst’

Agis stopt met borstkankerlijst

CZ presenteert verkorte borstkankerlijst

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.