Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vijftien ziekenhuizen geïnfecteerd met ransomware

Redacteur Zorgvisie
Zeker vijftien ziekenhuizen hebben de afgelopen drie jaar te maken gehad met ransomware-aanvallen. In een van die gevallen werden 75 computers geïnfecteerd met een gijzelvirus, meldt de NOS.
ICT-iStock-400.jpg
Foto: iStock

Bij een aanval met ransomware worden bestanden op computers gehackt en pas weer vrijgegeven als ervoor wordt betaald door het gegijzelde bedrijf. Voor de ziekenhuizen waren de gevolgen van de aanvallen klein, melden ze aan de NOS. Omdat ze dagelijks back-ups maken van hun bestanden, werd er geen losgeld betaald en verloren ze maar een klein beetje informatie. Wel veroorzaakte ransomware in een ziekenhuis vertraging op een polikliniek.

Kwetsbaar voor aanvallen
Volgens Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is de sector kwetsbaar voor aanvallen met ransomware doordat er de afgelopen jaren veel aandacht is geweest voor kostenbeheersing, maar weinig voor ict. De NVZ pleit er daarom ook voor dat ziekenhuizen meer gaan investeren in digitale beveiliging en verwacht ook dat dit de komende jaren zal gaan gebeuren.

Besturingssysteem ziekenhuizen
In veertien van de vijfentwintig ziekenhuizen die de NOS heeft ondervraagd, blijkt nog gebruik te worden gemaakt van het besturingssysteem Windows XP. Er is veel medische apparatuur die alleen draait op dit systeem, stellen de ziekenhuizen. MRI-scanners bijvoorbeeld, die nog niet oud genoeg zijn om te vervangen. Omdat er voor Windows XP geen beveiligingsupdates meer beschikbaar zijn, tenzij klanten ervoor betalen, zijn deze ziekenhuizen kwetsbaar voor aanvallen met ransomware. Bij één van de veertien ziekenhuizen die Windows XP gebruiken, wordt betaald voor beveiligingsupdates.

Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken. >> Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.