Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Virtueel fietsen langs levenspad bij Dimence

Ouderen in locatie Huis aan de Dijk van ggz-aanbieder Dimence in Deventer kunnen niet alleen een virtuele fietstocht maken door steden en natuurgebieden. Als vervolg op dit initiatief kunnen ze nu ook langs hun eigen levensverhaal fietsen.
fiets400.jpg
Foto: Fotolia

Volgens Dimence zorgt het virtuele fietsen voor ontspanning, contact met de buitenwereld, lichaamsbeweging en de nodige gespreksonderwerpen met medepatiënten, hulpverleners of familieleden. Het fietsen van het eigen levensverhaal biedt bovendien de mogelijkheid voor deze patiëntengroep (ouderen die langerdurend in behandeling zijn voor hun psychische problemen) om terug te kijken op de betekenisvolle momenten, locaties en omgevingen in hun leven.

Individuele fietsroute
‘Voor patiënten wordt een persoonlijke, individuele fietsroute ontwikkeld waarbij ze virtueel hun eigen levensverhaal kunnen fietsen. De route komt bijvoorbeeld langs het geboortehuis van de patiënt, de omgeving waarin hij is opgegroeid, naar school ging, heeft gewerkt, gewoond of andere plaatsen waar hij mooie herinneringen aan heeft. Denk hierbij aan de kerk of gemeentehuis waar de patiënt is getrouwd, speeltuinen of de dansschool. De ervaringen tijdens het fietsen van het eigen levensverhaal kunnen gebruikt worden in groepsgesprekken, familiebezoeken of gewoon wanneer de patiënt daar behoefte aan heeft. Verwacht wordt dat het fietsen van het eigen levensverhaal een grote meerwaarde heeft voor het welzijn van patiënten.’

Dossier Innovatie in de Zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.