Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vitaal Vechtdal krijgt 4 ton voor gezonde leefstijl

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het ministerie van VWS geeft Vitaal Vechtdal gedurende drie jaar een subsidie van vier ton. Het geld is bedoeld als vergoeding voor de samenwerkingskosten om een gezonde leefstijl te bevorderen.
Vitaal
Foto: iStock

Het regionale samenwerkingsverband Vitaal Vechtdal is zes jaar geleden gestart met als doel de gezondheid van de inwoners in te verbeteren. Voorjaar 2018 is samenwerking tussen de regionale organisaties inmiddels uitgebreid naar negen partners en drie jaar verlengd. In het initiatief, geïnitieerd door huisarts Paul Habets en oud-bestuurder Pauline Terwijn van het regionale Röpcke-Zweers, werken de gemeenten Ommen en Harderberg intensief samen met zorgverzekeraar Zilveren Kruis, zorgorganisaties, scholen, werkgevers, verenigingen en maatschappelijke instellingen.

Gezonde leefstijl bevorderen

De subsidie van vier ton is bedoeld om de kosten voor de samenwerking rond gezonde leefstijl te dekken. De betrokken organisaties helpen mee in ondersteuning van de projecten door het inzetten van mensen, faciliteiten en kennis. Dankzij de subsidie kan er extra worden ingezet op het stimuleren van een gezonde leefstijl van de bewoners in het Vechtdal, van jong tot oud. De focus ligt op meer bewegen, stoppen met roken, minder alcohol drinken, gezonde voeding, en ontmoeten en ontspanning.  Dat sluit nauw aan bij de doelen van het nationaal preventieakkoord. Bij Vitaal Vechtdal gaat de aandacht niet alleen naar de zorg, maar naar alle domeinen waar inwoners hun tijd doorbrengen. Dus ook op school en op het werk. Dat is volgens de initiatiefnemers voorwaardelijk om de bewustwording en het gedrag van inwoners in relatie tot gezond leven te verbeteren. Specifieke aandacht krijgen mensen die werkloos zijn, een slechte gezondheid hebben of er een ongezonde leefstijl op na houden.

Dag van de Preventie

Een rookvrije generatie. Minder obesitas en minder overgewicht. Minder overmatig alcoholgebruik. Dat zijn de ambities van het Nationaal Preventieakkoord. Wat betekent inzetten op preventie concreet voor zorgaanbieders? Ontdek op de Dag van de Preventie op 17 april in Hotel Utrecht de financiële consequenties en hoe u preventie organiseert. Sprekers zijn Marian Kaljouw (NZa), Joris van Eijck en Gijs Rotteveel (Menzis), Reint Jan Renes, (lector Crossmediale communicatie in het publieke domein), Carina Hilders (Reinier de Graaf Gasthuis), Hanneke Molema, (TNO, expert Leefstijlgeneeskunde), Hans Peter Jung, (dr. huisarts),  Wiepke Cahn, (hoogleraar lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen) en Ruud Veltenaar, (Inspirator, filosoof, TED-spreker). Meld u hier aan.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.