Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vitaal Vechtdal: samenwerken voor lagere kosten

Redacteur Zorg+Welzijn
De gemeenten Hardenberg en Ommen, huisartsen en zorginstellingen hebben een convenant getekend om intensief samen te werken. Het doel is om de kosten van de zorg te verminderen en gezonde inwoners te hebben. Zorgverzekeraar Achmea ondersteunt financieel het project voor integrale zorg.
Vitaal Vechtdal: samenwerken voor lagere kosten

Met een goede organisatie van gezondheidspreventie hebben mensen sneller toegang tot de zorg en worden zij sneller verwezen naar de juiste plek. Dat bespaart zorgkosten en geeft mensen de mogelijkheid gezonder te leven. Met de ondertekening van een convenant hebben huisartsen, gemeenten, Achmea, ziekenhuis en zorginstelling Saxenburgh Groep zich gecommitteerd aan optimale samenwerking.

Besparingen

Zorgverzekeraar Achmea heeft eerder in Zorgvisie Magazine (nr. 5/mei 2012) laten weten dat zij ‘bereid is besparingen deels terug te laten vloeien naar degenen die de besparingen realiseren’. De verzekeraar heeft een “marktscan” ontwikkeld waarmee zij op wijkniveau kan zien of de zorgkosten afwijken. Ook de gemeente Hardenberg vertrouwt erop dat het experiment financieel iets oplevert. De doelstelling van de gemeente is zeker ook gericht op ‘gezonde burgers die hier met plezier wonen’.

Woonomgeving

Huisarts Paul Habets, mede-initiatiefnemer van de samenwerking, legt uit waarom in deze regio – waar zorgverleners elkaar nog kennen – de samenwerking gemakkelijk tot stand komt. ‘Dat zoveel huisartsengroepen mee willen doen, biedt ons de kans in de toekomst uitstekende zorg te blijven geven, dicht bij de woonomgeving van de patiënt. Zeker gezien de vergrijzing en de economische crisis, is het belangrijk nu maatregelen te nemen en niet te wachten op landelijke plannen. Door nauw samen te werken, zijn we wendbaar, besparen we kosten en voelt de patiënt zich geholpen door een herkenbaar netwerk van artsen en verpleegkundigen.’

Langer Vitaal

Vitaal Vechtdal krijgt vorm in vier programma’s: “Langer Vitaal”, om de zelfredzaamheid van 75-plussers te vergroten. Het tweede programma “Vroeg Erbij” richt zich op een gezonde leefwijze van (toekomstige) jonge gezinnen en kinderen. “De Gezonde Gemeente” gaat over bewustwording van mensen om zelf iets te doen aan gezondheid en vitaliteit in de wijk. Tot slot is er een apart programma: “Vitale werknemer” over mogelijkheden voor goede gezondheid op de werkvloer. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: EPA)

Lees meer

Convenant moet samenwerking ggz en politie versterken

SHL en VitalHealth breiden samenwerking uit

Zorginstelling sluit convenant met huisartsen

1 REACTIE

  1. Deel uit de tekst hierboven: **Het doel is om de kosten van de zorg te verminderen en gezonde inwoners te hebben**.
    Het is misschien flauw en het is misschien per ongeluk, maar ik had de volgorde liever anders gezien: het doel is om gezonde inwoners te hebben en de kosten te verlagen. In de volgende zin denk ik echter dat de volgorde niet misschien zo is gekozen: (tekst hierboven): **Ook de gemeente Hardenberg vertrouwt erop dat het experiment financieel iets oplevert. De doelstelling van de gemeente is zeker ook gericht op ‘gezonde burgers die hier met plezier wonen’**. En deze zin, weer met die nare volgorde (zie tekst hierboven): **besparen we kosten en voelt de patiënt zich geholpen**. Maar alle gekheid op een stokje: ouderen gezond houden IS VOORAL BEWEGEN. Ik kan dus over een tijd de Saxenburgh Groep verzorgingsinstellingen bezoeken en daar constateren dat meer winst door minder personeel niet gerealiseerd wordt door de troosteloze oudjes ZOVEEL MOGELIJK IN BED TE HOUDEN (liefst 24 uur) maar dat daar voldoende bbewegingsoefeningen mee worden gedaan en dat ze voldoende vaak mogen proeven van de buitenlucht. O WAT ZOU DAT FIJN ZIJN. Veel succes met VITAAL VECHTDAL

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.