Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

ViVa!-personeel toch akkoord met salarisverlaging

Mark van Dorresteijn
De 294 medewerkers van ViVa! Zorggroep gaan toch aan de slag voor minder geld. Abvakabo FNV en ViVa! kwamen gisterenavond tot een overeenkomst waarbij de ontslagen medewerkers weer aan de slag kunnen voor een 20 tot 25 procent lager salaris.
ViVa!-personeel toch akkoord met salarisverlaging

Het UWV verleende vorige week de ontslagvergunning waardoor de 294 medewerkers op straat kwamen te staan. Het ontslag volgde nadat de medewerkers niet akkoord gingen met de geplande salarisverlaging door de organisatie.

Salarisverlaging

Na het massaontslag kondigde Abvakabo FNV aan te gaan staken van 1 tot en met 5 augustus. De vakbond laat weten dat onder druk van deze aankondiging opnieuw overleg heeft plaatsgevonden tussen ViVa! en Abvakabo FNV. “Afgesproken is dat alle thuiszorgmedewerkers die onder de UWV-ontslagbeslissing vallen, een nieuwe arbeidsovereenkomst krijgen”, stelt de vakbond. “Deze arbeidsovereenkomst bevat dezelfde voorwaarden als de oude arbeidsovereenkomst, alleen het salaris gaat via een aanvullingsregeling naar een lagere functieschaal (schaal 10).” Dat komt neer op een loonsverlaging van 20 tot 25 procent.

Juridische stappen

Wim van der Hoorn, bestuurder Abvakabo FNV, laat weten dat de vakbond niet om het besluit van het UWV heen kon. “Maar we accepteren niet dat medewerkers worden ingedeeld in functieschaal 10 met een lager salaris. We hebben daarom ook aangekondigd dat we naleving van de cao VVT, waarbij de medewerkers worden ingeschaald in functieschaal 15, via juridische stappen gaan afdwingen. Thuiszorgmedewerkers zijn geen veredelde schoonmakers en horen ingedeeld te worden in de correcte functieschaal, passend bij de daadwerkelijke werkzaamheden en met het bijbehorende salaris.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

UWV verleent ontslagvergunningen thuishulpen

Statenfracties uiten zorgen loonoffer ViVa!

ViVa!-personeel gaat kamperen in tuin stadhuis

Derde van thuishulpen ViVa! akkoord met lager salaris

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

13 REACTIES

 1. De wettelijke schuldigen is de overheid
  WMO zooi noem ik het nog steeds na de invoering
  De ambtenaren per gemeente worden verantwoordelijk
  Daar moet men bezuinigingen dus men probeert daar hele dure banen te behouden
  Zet heel de wmo wet in de diepvries
  En laat het werk over aan geprofesioneeld personeel over wat daar voor opgeleid is en uitstekend zelf situaties in kan schatten
  Al die ambtenarij kost giga veel geld en medewerkers en lienten mogen opdraaien voor de giga kosten
  Uiteindelijk zijn clienten niet geholpen en mogen medewerkers inleveren
  Wat heb je dan bezuinigd
  Helemaal niets het kost veel meer
  Maar daar komen ze nog wel achter als de miljoenen weer door het sfvalputje zijn verdwenen ten koste van de belastingbetaler

 2. Lees alle reacties
 3. Waar iedereen eigenlijk omheen draait is dat de werkelijke schuldigen zijn de gemeenten.Deze willen geld , wat bestemd is voor de zorg, overhouden en aan andere zaken besteden die niets met de zorg te maken hebben. En dit wordt dan berijkt over de rug van de medewerkers. Ook inwoners van die zelfde gemeenten.

 4. Jammer……
  dat de medewerkers niet hebben doorgezet.
  Ik had de Raad van Bestuur weleens willen zien,
  Als…. Deze medwerkers niet meer inzetbaar waren?
  Ze hebben er gewoon op gerekend dat door (angst)
  Deze medewerkers uiteindelijk accoord zullen gaan.
  De bonden hebben (slappe) knieën .

 5. is er sprake van een gat in de begroting? Dan moeten dus alle medewerkers van hoog tot laag 25% inleveren. In de hogere schalen levert dat ook veel meer op!
  Zou verdorven zijn als de verantwoordelijke bestuurders hun salaris houden, en de laagst ingeschaalden moeten bloeden.

 6. Laten we ook even kijken naar de achtergrond van dit verhaal. De UWV keurde de ontslagaanvraag goed omdat Viva te laag had ingeschreven op een aanbesteding. Dat is de schuld van de directie die nu afgewenteld wordt op de medewerkers.
  Dit had echter nooit kunnen gebeuren als achtereenvolgende Kabinetten zorgvuldig met de zorg om waren gegaan en niet hadden geroepen – en in wetgeving doorgevoerd – dat marktwerking goed is omdat het tot lagere kosten (= lagere salarissen!) en betere zorg (door lager betaalde en lager opgeleide medewerkers??) zou leiden. Die leugen wordt nog steeds beleden door VWS en een groot deel van de Tweede Kamer. De lagere kosten worden afgewenteld op de werkers en op degenen die zorg nodig hebben. De betere kwaliteit is en leugen die de voorstanders van ongebreidelde marktwerking nodig hebben om de zorg en de mensen die daar werken steeds verder uit te kunnen knijpen.
  Maar ook lokale bestuurders die deze aanbesteding gebruiken om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten treft blaam. Ook zij hadden de aanbesteding zo vorm kunnen geven – zie het Zeeuwse of het Rotterdamse model – dat werkers in de thuiszorg een behoorlijk salaris krijgen. Maar er zijn ook veel gemeentebestuurders voor wie de thuiszorg blijkbaar niets meer is dan een uitgavenpost die zo laag mogelijk moet worden gehouden.
  Het UWV mag dan het vuile werk doen – toetsen of Viva voor het toegekende budget de werkers in de thuiszorg een behoorlijk salaris kan betalen – zonder de onderliggende processen te benoemen. Warna de directie van Viva, het gemeentebestuur en de verdedigers van “de marktwerking” in de Tweede Kamer tevreden achterover kunnen leunen. De “kostenbeheersing” zoals dit verslechteren van de zorg en het uitknijpen van de medewerkers eufemistisch wordt genoemd heeft gewerkt. Ten koste van de medewerkers van Viva!

 7. De keuze of géén werk of ontslag hebben deze medewerkers bevochten tot het bot. Dat het UWV de ontslagaanvraag goed heeft gekeurd is op zijn minst dubieus. Daar zou zorgvisie eens in moeten duiken!
  En voor de medewerkers: het is makkelijker vechten van binnenuit en mét baan voor een hoger salaris, dan vanaf de zijlijn.
  Toch een kleine felicitatie voor de medewerkers, maar de wedstrijd is pas halverwege…

 8. Het siert de medewerkers dat ze voor hun clienten kiezen ten koste van hun eigen inkomen. Dit geeft eens temeer het niveauverschil op gevoel voor ethische dilemma’s tussen een thuishulp en een directeur. Die laatste schiet hierin schromelijk tekort en wordt in zijn competenties zwaar gehindert door zijn narcistische zucht naar geld en macht terwijl de echte werkers in de zorg dit soort zware keuzes kunnen maken. Van mij mogen deze mensen allemaal een flinke bonus krijgen om hun inkomensverlies te compenseren.
  En o ja, flikker die directie eens flink naar buiten, zonder oprotpremie en mét een flink pak voor de broek.

 9. Petje af voor deze thuiszorgmedewerkers die er gedwongen voor kiezen om hun vaste cliënten niet in de steek te laten, maar hiervoor wel gedwongen salaris moeten inleveren. Ze hadden ook van een uitkering gaan trekken. ViVa! bestuurders
  schaam je diep terwijl jullie een glas wijn op het behaalde succes drinken. Foei!

 10. thuiszorg medewerkers moeten eens af van het onderdeurtjes syndroom
  EN DAT ZAL MENIGE CLIENT KUNNEN BEANTWOORDEN
  Dit kabinet komt geld tekort
  Het lijkt wel een robin hood verhaal uit de middeleewen stelen van de armen uitdelen aan de rijken
  Het zou mij niet niet verbazen als er opnieuw een oorlog uit gaat breken
  Hoelang gaan we het nog pikken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.