Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vlietland Ziekenhuis wint rechtszaak van NZa

De Nederlandse Zorgautoritet (NZa) moet een nieuw besluit nemen op het verzoek van het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis om twintig miljoen euro versneld te mogen afschrijven. Dat is het gevolg van de uitspraak die het College van Beroep voor het bedrijfsleven gisteren deed. Hierin werd een besluit van de NZa vernietigd.
Vlietland Ziekenhuis wint rechtszaak van NZa

Het Vlietland ziekenhuis is een van de ziekenhuizen waarvoor de afschaffing van het bouwregime grote gevolgen heeft. De nieuwbouw van het ziekenhuis werd vrijwel tegelijk met de afschaffing van het bouwregime in 2009 in gebruik genomen. Vlietland berekende de schade op zestig miljoen euro. Voor ziekenhuizen die door de introductie van de kapitaallasten in dergelijke situaties terecht zijn gekomen, is er een overgangsregeling. Die overgangsregeling verzacht de pijn voor een deel. Daarnaast compenseerde de NZa het Vlietland voor circa 18 miljoen euro in verband met bouwschade. Voor het restant van de schade diende het Vlietland een aanvraag voor een bedrag van twintig miljoen euro in. De NZa oordeelde echter dat het bij deze aanvraag niet om een bijzonder geval gaat en dat de schade van het Vlietland niet onevenredig is.

Niet aannemelijk

‘Het College volgt NZa niet in de redenering dat het Vlietland Ziekenhuis een voor haar ongunstige uitkomst van de beleidswijziging heeft aanvaard door in 2002 belangrijke investeringsbeslissingen over de nieuwbouw te nemen’, oordeelde het college. ‘De NZa maakt ook niet aannemelijk dat het Vlietland Ziekenhuis zich onvoldoende heeft ingespannen om haar bedrijfsvoering aan te passen aan het nieuwe systeem van prestatiebekostiging.’

Grote tegenvaller

Klaas Meersma van AKD advocaten & notarissen pleitte voor het Vlietland Ziekenhuis in deze zaak. De uitspraak wijst er volgens hem op dat de afschaffing van het bouwregime vergaande financiële gevolgen kan hebben voor de schatkist. ‘De compensatieregeling voor versnelde afschrijving van de immateriele vast activa is fors overschreden. Dat zal al een grote tegenvaller voor het ministerie van VWS zijn. Dit komt er bovenop.’ Of deze uitspraak precedentwerking heeft, is volgens Meersma moeilijk te zeggen. Het College deed ook uitspraak in een gelijksoortige zaak van Stichting Orbis. Die uitspraak pakt juist negatief uit voor Orbis. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk de uitspraak

Bouwregeling met half miljard overtekend

1 REACTIE

  1. En al dat “”zorg-geld””? gaat naar juristen ,en anders, ook, wel naar burocraten al dan niet in een commissie die , voor het niet nader omschreven gewenste resultaat ,de inkomens van specialisten gaan toetsen aan de relativiteitstheorie van het nu zo populaire Higgs-deeltje, onder het motto : elk deeltje helpt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.