Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

VNG: ‘Betaalde krachten in de Wmo zijn lang niet altijd nodig’

Directeur Sandra Korthuis van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) schrijft in een persverklaring dat met de nieuwe benadering van de Wmo het welzijnswerk niet altijd door betaalde krachten uitgevoerd hoeft te worden.

Korthuis schrijft over het welzijnswerk in de Wmo: “Betaalde krachten zijn lang niet altijd nodig. En als die wel nodig zijn, hoeven dat lang niet altijd hbo-opgeleide mensen te zijn. Mbo voldoet uitstekend, zeker in combinatie met een portie levenservaring.” Korthuis erkent dat hbo’ers nodig zijn om bij ingewikkelde situaties te interveniëren. “Maar als het goed is, zijn dat uitzonderingssituaties.”

Duwtje in de rug

Volgens de VNG gaat het bij de Wmo om individueel maatwerk in plaats van om algemene, verzekerde rechten. De vraag ‘Wat kan cliënt zelf, of samen met familie, wijkbewoners of vrijwilligers?’ komt daarbij nadrukkelijk aan de orde. Het is het resultaat dat telt, aldus de VNG. Korthuis: “Vaak is een duwtje in de rug voldoende om iemand over een ‘dood punt’ heen te helpen en zelf actie te laten ondernemen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

CG-raad bezorgd over uitspraken VNG

VNG: ‘Wmo korting blijft onaanvaardbaar

Bussemaker: ‘We kwamen veel te weinig aan welzijn toe’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

9 REACTIES

 1. Ik ben het met Korthuis eens, er valt heel wat overhead- en personeelskosten te besparen. Een HBO opgeleide specialist hoeft absoluut niet sterker in het Wmo veld te functioneren als een mbo opgeleide generalist. Een goede uitvoer van de Wmo vereist immers niet uitsluitend specialistme maar vooral hoger generalistme met veel pragmatisch oplossingsvermogen.

 2. Lees alle reacties
 3. En vrouwen moesten toch meer gaan participeren in de arbeidsmarkt. Daarom mmoeten ze het allemaal maar vrijwillig gaan doen. Gaat Sandra haar werk ook vrijwillig doen? Dan is er weer meer geld beschikbaar om mensen in de zorg iets beter te betalen.

 4. Punt 1: wat wordt er hier onder welzijn verstaan?
  Punt 2: hoe meet je levenservaring? Iemand van 25 kan meer in zijn/haar mars hebben wat dat betreft, dan iemand van 45.
  punt 3:ik neem aan dat Sandra Korthuis zelf een academische opleiding heeft, maar duidelijk is dat ze het kontakt met de werkvloer totaal mist. Maar waarschijnlijk zal haar persverklaring iets uitgebreider zijn dan deze tekst.
  punt 4: ik ben een duidelijk overbelaste mantelzorger. Maar dat kom niet alleen door de zorgvragers in mijn omgeving. Maar meer door alle instellingen (WMO,UWV,GGZ,Thuiszorg,RIBW,dagbestedingsprojekten)die marktkomform moeten werken en dan allemaal zo veel mogelijk hun eigen belangen behartigen en niet naar het belang van de centraalstaande kliënt kijken. En dan heb ik het nog niet over de bureaucratie daar omheen.
  Ik kan zo nog wel even doorgaan.
  Sandra Korthuis: ga eens een weekje incognito meewerken bij bv. een indikatiesteller van de WMO. Daar leert u vast veel van. En doe daar dan wat mee.

 5. Niet het opleidingsniveau maar het aantal welzijnswerkers is te hoog. Het ‘duwtje in de rug’ dat voldoende is om iemand over een ‘dood punt’ heen te helpen en ‘zelf actie te laten ondernemen’ vraagt om een goed gesprek. En daar heb je meer kennis en vaardigheden voor nodig dan wat levenservaring.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.