Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

VNG verwacht verzorging alsnog binnen te halen

Persoonlijke verzorging zal hoe dan ook bij gemeenten terecht komen. Dat voorspelt Mariëtte van Leeuwen, voorzitter van de commissie gezondheid en welzijn van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en wethouder van Zoetermeer. In een interview met Zorgvisie praat ze over de ‘tweede transitie’ die na de zomer van start zal gaan.
VNG verwacht verzorging alsnog binnen te halen
Foto: Roel Dijkstra

‘Het overhevelen van verzorging van verzekeraars

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    12 REACTIES

    1. Geachte lezer,
      Het is nu al een problematische situatie.Wie coordineert de zorg aan de zorgvrager?
      De buurtwijkverpleegkundige en/of de wijkverpleegkundige en/of de zorgcoordinator lijken mij de aangewezen functionarissen.
      Wie indiceert?
      Veel succes!

    2. Lees alle reacties
    3. ik vind de kop van dit blog tekenend voor de manier, waarop de VNG de belangen van de gemeenten en hun inwoners verkwanseld heeft. vanuit de gedachte dat een gemeente met meer taken (en een daardoor hogere begroting) belangrijker is, zijn de bestuurders meegegaan met de wensen van de kabinetten Rutte (en vooral van de VVD) om de belastingen via verkleining van de rijksoverheid te verlagen. ik kan alleen maar constateren dat de bestuurders van de VNG zich kennelijk zozeer in deze kabinetswens herkenden, dat ze het afschuiven van taken accepteerden zonder het daarvoor op rijksniveau besteedde budget. sterker nog, ze accepteerden tegelijkertijd de opdracht, ook de gemeentebegroting te verlagen. (of was het toch vooral hun ambitie, het gemeentelijk beleidsgebied te vergroten, en daarmee wellicht hun eigen beloning?).
      maar ik denk, dat de gemeenten inderdaad ook de verliesgevende zorgtaken straks moeten overnemen, zodat de zorgverzekeraars hun aandeelhouderswaarde kunnen behouden (en misschien zelfs vergroten) en de zorg betaalbaar kunnen houden voor degenen, die (nog) geen zorg nodig hebben.

    4. AUB Niet!
      Vreselijk dit schooien bij de gemeente, die echt alleen maar et dollar teken in de ogen kijkt…
      Schooien om een beetje begeleiding die nu al over is naar de WMO. en een eigen bijdrage….niet normaal meer.
      Nee, wij zijn weer terug in 1900, afhankelijk van de aalmoezen en de kerk…
      Wat een enerme achteruitgang er in 8 jaar heeft plaats gevonden, in en in triest.
      Dit is geen wereld voor ouderen, zieken en gehandicapten…..die zijn enkel en alleen maar bezig met overleven, zo ook hun mantelzorgers. En de TV-programma’s spelen daar handig op in zag ik gisteren: Geld maakt gelukkig.

    5. Hoezo beste BiOns,
       Ik heb de indruk dat je absoluut niet goed geinformeerd bent over huidige gang van zaken bij de gemeente. Bovendien ben ik bang dat je ook wel een erg vreemd beeld hebt over perssonlijke verzorging. Persoonlijke verzorging vragen mensen om een bepaalde reden en dit heeft over het algemeen een medische achtergrond.
      Holistisch kijken is het nieuw indiceerbeleid. De zorg betaalbaar houden doen we zeker niet door het aan de gemeente over te laten. Als ik zie hoeveel tijd en schijven er nu aangesproken worden voor het in behandeling nemen en ter uitvoer brengen van een aanvraag voor dagbesteding dan ben ik benieuwd waar men die bezuiniging vandaan wil halen. Twee uur bij een indicatiestellng gezeten, en dat was nog maar het gesprek. Daarop volgde nog een overleg en daarna een beslissing. Ik wacht na zo’n 5 maanden nu nog op de indicatie.
      Kwaliteit van zorg waar we ons allen iedere dag voor inzetten wordt zeker niet nagestreeft door de gemeente, wel afschuiven naar andere potjes en weigeren de verantwoording te nemen. Op papier heeft van Rijn het heel mooi bescheven maar in de praktijk komt er niets van terecht.
      Als we het indiceren nu eens aan professionals overlaten en iedereen zonder kennis van zaken er ver van af houden komt het zeker goed.

    6. Ik ben het hier volkomen mee eens vanuti de profesionele kant beoordeeld willen we met elkaar de zorg betaalbaar houde. De verpelging is specialistisch en moeten we specialistisch behandelen maar de verzorging is en hoort bij de andere taken die de gemeenten nu ook al uitvoeren. Zo houden we de zorg betaalbaar en dat is goed voor de clienten!
      Het blijtk de afgelopen jaren dat de gemeente hiertoe prima in staat zijn gebekleken echter moet het wel in een heel hoo gtempo en dat veroorzaakt geen soepele overgang en her en der toch problemen. De deskundigheid en lokaliteit van de gemeente hebben ze echt wel snel op orde door experts aan te nemen!
        
      Daarnaast doorbreken we dan ook eindelijk eens het beleid van de grote logge zorgkantoren waardoor innovatie kansen krijgt.
      Kabinate zet dit zo door!! 
       

    7. Heel veel gemeenten hebben nu hun zorg zaken en taken nog niet op orde. De wens voor een 2e transitie van deze mevrouw is een vrijblijvend verzoek tot nog chaos. Zorg eerst dat de eerste transitie rendeert en werkt op een manier die ook voor de zorgklanten bevredigend is. Dat is al moeijlijk genoeg.

    8. Kom maar op!! Verzorging en verpleging zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden!
      Indiceer maar, bewijs het maar. Wat een gedachtenkronkel. Wat een amateur!
      Een super simpel keukentafelgesprekje is nog te moeilijk voor gemeenteambtenaren! Verzorgen? Jullie kunnen nog niet eens een toiletrolcontractje
      realiseren zonder extra regie-inzet!!!

    9. Het enthousiasme van deze mevrouw wordt denk ik ingegeven door het bij de verzorgingstaak horende budget. Aangezien dit geld niet geoormerkt is, net als bij thuis- en jeugdzorg, kunnen ze er mee doen wat ze willen, en prestigeprojecten gaan nu eenmaal vóór. Met ‘heroverwegen’ bedoelt ze denk ik ‘afschaffen.’

    10. Verzorging binnenhalen!!!
      Dan wordt het een nog grotere puinhoop dan het nu al is. Gemeenten zijn absoluut niet in staat is gebleken om nu al de zorg te regelen anders dan via bezuinigingen.
      Essentiele zaken worden nu al niet meer vergoed.
      Het wordt tijd dat de Minister ingrijpt zodat een ieder ongeacht de Gemeente waarin hij woont krijgthetgeen hij/zij nodig heeft. Nu is een ieder overgeleverd aan de willekeur van de Gemeente. En die Gemeente noemt dit maatwerk

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.