Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Volledig pakket thuis niet gebruikt door ‘zware gevallen’

Het ‘volledig pakket thuis’ (vpt) wordt weinig gebruikt door cliënten met een zware zorgvraag. Waarom dit zo is weet staatssecretaris Bussemaker niet.
Volledig pakket thuis niet gebruikt door ‘zware gevallen’

Het vpt wordt vooral door mensen met een lichte zorgvraag in de verpleging- en verzorgingsector gebruikt. Dat schreef staatssecretaris Bussemaker op 23 december in antwoord op Kamervragen. Waarom mensen met een lichamelijke- of geestelijke beperking nog geen gebruik maken van het pakket, kan de staatssecretaris niet verklaren. “De achterliggende redenen hiervoor zijn mij niet duidelijk. Het is natuurlijk wel zo dat in het kader van de onderzoeken rond scheiden van wonen en zorg is geconstateerd dat met name bij de oudere met lichtere somatische beperkingen nog veel mogelijkheden liggen om scheiden van wonen en zorg te bevorderen.”

Volledig pakket thuis

Het volledige pakket thuis is bedoeld voor mensen die een indicatie voor verblijf nodig hebben, maar thuis willen blijven wonen. Van het totale aantal van 677 mensen met een vpt, zitten 437 in de V&V sector. Slechts 240 zitten in de gehandicaptenzorg. De ggz heeft nog geen cliënten met een vpt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Thuiszorg mag volledig zorgpakket ‘onderaannemen’

Huisvestingscomponent zzp’s is bekend

PwC: Tarief thuis wonen is te laag

Thuiszorg mag volledig zorgpakket ‘onderaannemen’

Zorgvisie magazine

Meer weten? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Misschien is de verklaring wel eenvoudiger en menselijker dan de staatssecretaris wil weten. Zolang het functionele bekostigingssysteem in de thuiszorg voor de zwaardere clienten meer budget oplevert dan het gelimiteerde bedrag van het volledige pakket thuis zal de client daar niet voor warm lopen. Ook clienten met een zware zorgvraag zijn gewoon calculerende burgers. Zolang het politiek niet uitkomt om maatschappelijk te erkennen dat individuele thuiszorg bij een bepaalde zorgzwaarte duurder is dan de collectieve intramurale verpleging zal dit ´probleem´ blijven bestaan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.