Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Volume b-segment groeit harder dan verwacht

Ziekenhuizen hebben vorig jaar een opvallende omzetgroei behaald in de vrij onderhandelbare prijzen van het b-segment. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de prestaties van Nederlandse ziekenhuizen van het onderzoeksbureau Gupta Strategists.
Volume b-segment groeit harder dan verwacht

Het vrij onderhandelbare b-segment groeide met 13,1 procent veel sterker dan het a-segment, dat met 3,1 procent groeide, zonder dat daarvoor een duidelijke verklaring is. In het Financieele Dagblad reageert woordvoerder Jaco van Lambalgen van de Nederlandse Zorgautoriteit dat zijn autoriteit niet wist dat de verschillen zo groot waren. “Het onderstreept hoe belangrijk het is dat de zorgverzekeraars met de ziekenhuizen ook afspraken maken over de hoeveelheid behandelingen. Met de prijzen zijn de afspraken goed gelukt, dat moeten ze ook met de volumes doen.”

Omzetgroei lager

De totale omzetgroei in 2010 is lager dan gemiddeld. De totale omzetgroei is vijf procent na correctie voor de afboeking van de immateriële vaste activa. Andere conclusies van Gupta Strategists zijn dat hoewel het b-segment belangrijk is voor kleine ziekenhuizen, zij daarin minder presteren dan verwacht. Bovendien blijven de reële behandelkosten voor het eerst in jaren vrijwel stabiel. En de arbeidsproductiviteit verbeterde per fte terwijl de inkoopkosten daalden.

Financieel gezond

“Financieel beleven ziekenhuizen weer een gezond jaar”, schrijft Gupta. “Het gemiddeld eigen vermogen ligt nu op de grens van 15 procent van het balanstotaal.” Dit wordt al jarenlang gezien als de ondergrens om te kunnen spreken van een financieel stabiel ziekenhuis en vorig jaar bleef het gemiddelde daar nog onder. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Lees het rapport ‘Alice’s adventures in Wonderland’

TNO: ‘Schaf a- en b- segment af’

UMC’s voor plafond op b segment

NVZ wil af van plafond in b-segment

Vrije prijzen leiden tot lagere zorgkosten

5 REACTIES

  1. Zonder te zeiken over a of b segment (wat dat ook moge betekenen)de totale groei is 5%.
    Als morgen nu iedereen supergezond wordt, geen enkel mankemant heeft, beiden voor een heel jaar, dan is volgend jaar de omzet met bijvoorbeeld 70% gedaald. Zie nu dat het helemaal geen prestatie is dat er zoveel procent omzetgroei is. DAT HANGT AF VAN HET AANBOD ZIEKTEGEVALLEN (en dat intellect moet ons behandelen!!)

  2. Lees alle reacties
  3. Goh…. wie is hier nu verbaast over?
    Als je ‘het systeem’ kent dan had je dit kunnen verwachten. Dit was te voorspellen geweest. Het geld stroomt door dit systeem naar andere plaatsen maar niet naar de patiënt en daar was zorgverzekeringsgeld nu juist voor bedoeld.
    Beleidsmakers zouden eerst eens écht zicht moeten krijgen op hoe het systeem in de zorg werkt, productieafspraken maken is natuurlijk onzin verhelpt de verkeerde geldstroom niet.

  4. De omzetgroei in het B-segment kan m.i. deels verklaard worden doordat in 2009 een nieuwe tranche van het A- naar B-segment is overgegaan. Deze tranche zat in 2009 nog niet geheel in de omzet (onderhanden werk) en in 2010 wel. De vraag is of Gupta dit effect meegenomen heeft.

  5. Toch vind ik het raar: afspraken maken over het aantal behandelingen. Alsof je van te voren kunt voorspellen hoeveel nieuwe diabeten er komen, of hoeveel mensen er een nieuwe knie nodig hebben. Tuurlijk er zijn historische getallen, maar je kunt in november toch niet tegen een patient zeggen: nee hoor, u heeft geen versleten heup, want we zitten voor dit jaar aan onze tax, ik denk dat u last heeft van uw knie, want daarvoor hebben we nog wel ruimte bij de verzekeraars

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.