Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Vooral in stervensfase nog topzorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De kwaliteit van zorg voor terminale patiënten is veelal beter dan de normale zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen. Die heeft te lijden onder werkdruk en een onderbezetting.
Vooral in stervensfase nog topzorg

Dat concludeert Anneke Francke, bijzonder hoogleraar

Registreren

4 REACTIES

  1. mw. Nieberg; alsnog gecondoleerd
    met uw moeder..
    Ze heeft een waardig én mensvol
    levenseinde gehad..
    Mw. Anoniem; idd is het slechte imago van de overige zorgcentra anders dan hospices
    bekend..
    Juist omdat vrijwilligers er veelal zijn ..wegbezuinigd..
    jaja..in die zin qua geen bedankdag of anderszins waardering van de ..juist…verzorgenden die dit “banenpikkerij” vinden
    danwel de vrijwilligers
    “de leuke kanten” en
    zij “de zware kanten”
    hebben..
    Ik ben zelf verzorgende
    in Thuiszorg en je rent je
    idd het apezuur ondanks PDA..
    Mocht ik met pensioen mogen zal ook ik NIET meer in zorgcentrum te zien zijn..
    Juist door het harde beleid van de teamleiders etc..

  2. Lees alle reacties
  3. t.a.v. mw. NIeberg: fijn dat uw moeder vredig is kunnen overlijden. Wat u benoemt is mij, als professional in een verpleeghuis een doorn in het oog: vrijwilligers melden zich met bosjes aan bij hospices, er bestaan zelfs wachtlijsten terwijl verpleeghuizen ze met moeite krijgen: het imago vanuit de media voor hospices is dusdanig positiever neergezet dat dat blijkbaar meespeelt. Erg triest. Ik heb een hospice in onze regio gevraagd het teveel aan vrijwilligers bij hun naar ons te verwijzen,maar vrijwilligers willen blijkbaar STATUS hebben, ik kan het niet anders verklaren. QUa professionele zorg biedt het verpleeghuis m.i. betere zorg (zeker qua behandelaren) dan hospices. alleen waar vaste artsen er aan verbonden zijn kun je van vergelijkbare situaties spreken.Het zou goed zijn als hospices voldoende middelen krijgen om volwaardige professionele zorg te kunnen leveren en daarnaast zou het fijn zijn als niet alleen maar status meespeelt om ergens als vrijwilliger aan de slag te gaan. Ook verpleeghuizen hebben deze hard nodig om extra aandacht aan bewoners te kunnen bieden!

  4. Wat een voorrecht dat mijn oude demente, hulpbehoevende moeder vorige maand is overleden in Hospice Voorburg-Rijswijk. Zij is daar waardig, respectvol en met liefde behandeld. Dag en nacht was professionele hulp aanwezig. Zeventig(!) vrijwilligers ondersteunen de beroepskrachten. Mijn moeder heeft een mooie eindfase van haar leven mogen ervaren. Thuis in de seniorenflat met ondersteuning van Thuiszorgmedewerkers hadden mijn moeder en haar naasten deze specifieke aandacht en ondersteuning niet kunnen krijgen. In een verpleeghuis of woon-zorgcentrum was het mogelijk nog minder geweest. Schandelijk dat hospices niet regulier worden gesubsidieerd door het Rijk. De organisatie staat als een huis, alleen nog reguliere inkomsten. Misschien kan mevrouw Francke een lans hiervoor breken!

  5. Helemaal mee eens…. goede zorg verlenen vraagt om kwaliteit en deskundigheid van medewerkers die weten om te gaan met het lijden van de medemens. Momenteel schrijnende toestanden in verpleeg- en verzorgingshuizen wat betreft mate van betrokkenheid, compassie, vertrouwen en troost bij medewerkers.Francke heeft nog veel werk te doen.. wanneer zij haar bevindingen wil toepassen in de praktijk. Constateren is niet genoeg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.