Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorlopig geen maatstafconcurrentie

Er komt geen maatstafconcurrentie op 1 januari 2009. En de uitbreiding van het b-segment gaat naar 35 procent. Dat zeggen ingewijden. Of het alleen gaat om uitstel of dat de maatstafconcurrentie helemaal niet doorgaat, is nog niet bekend. Daarover neemt de ministerraad eind deze week een beslissing.
Voorlopig geen maatstafconcurrentie

De woordvoerder van Klink wil de berichten bevestigen noch ontkennen. Volgens hem gaat het om “opties” die zijn neergelegd in de twee bestuurlijke overleggen van 15 en 22 april met partijen uit het veld. De minister moet de opties nog voorleggen aan de Kamer. Afschaffen van maatstafconcurrentie is politiek een lastig punt omdat de partijen zich in het regeerakkoord daaraan hebben verbonden. Maatstafconcurrentie moet een instrument zijn ‘om een betere prijs-kwaliteitverhouding en efficiënter werken uit te lokken’.

Dbc’s

Eerder adviseerde de NZa het vrijeprijssegment niet te ver uit te breiden vanwege het hoge aantal instabiele dbc’s. Minister Klink zou ook gevoelig zijn voor het argument van de Orde van Medisch Specialisten. De artsenorganisatie betoogt dat de tijdspanne voor het traject ‘Dbc’s op weg naar transparantie’, waarin het huidige aantal dbc’s moet worden teruggebracht tot drieduizend zorgproducten, veel te kort is. Dit traject zou op 1 januari 2009 moeten zijn afgerond.

B-segment

De NVZ vereniging van ziekenhuizen had liever het b-segment uitgebreid gezien tot zeventig procent. Woordvoerder Roland Kroes vertelt dat de standpunten van de partijen in het veld niet ver meer uit elkaar liggen. “We koersen aan op 35 procent.” NVZ is samen met de Orde en Zorgverzekeraars Nederland bezig met het opstellen van een lijst dbc’s die geschikt zijn voor overheveling. Ondertussen gaat de bodemprocedure die de NVZ samen met elf ziekenhuizen begin dit jaar tegen de minister van VWS aanspande gewoon door, zolang het definitieve besluit over de maatstafconcurrentie nog niet is genomen. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Maatstafconcurrentie uitstellen

Ziekehuis-dbc’s opnieuw onder de loep

VWS en NVZ ruziën over bodemprocedure

NVZ wil B-segment uitbreiden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.