Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Getuige dermatologenpraktijk Catharina Ziekenhuis komt niet

Redacteur Zorg+Welzijn
Bestuursvoorzitter Piet Batenburg van het Catharina Ziekenhuis had geen bezwaar tegen de oprichting van een praktijk voor onverzekerde cosmetische dermatologie in zijn ziekenhuis. Dat zei de Rotterdamse hoogleraar Martino Neumann gisteren. 'Getuige Neumann is vandaag niet op de zitting komen opdagen,' vertelt persvoorlichter Roel Rambags van het Catharina Ziekenhuis aan Zorgvisie. 'Hij liet weten dat hij een dubbele afspraak had'.
Getuige dermatologenpraktijk Catharina Ziekenhuis komt niet
Foto: ANP Lex van Lieshout

‘Volgens mijn analyse vond Batenburg dat de dermatologen weg moesten. Hij is op zoek gegaan naar een stok om mee te slaan’, zei de Rotterdamse hoogleraar Martino Neumann donderdag. Vandaag zou Neumann als getuige ondervraagd worden over de ruzie tussen de dermatologen en het ziekenhuis. Volgens persvoorlichter Roel Rambags van het Catharina Ziekenhuis liet de getuige verstek gaan met als reden ‘dat hij een dubbele afspraak had.’

Bemiddelaar

Neumann werkte als hoofd van de afdeling dermatologie van het Erasmus Medisch Centrum intensief samen met de dermatologen van het Catharina Ziekenhuis. Hij vertelde dat hij uit bezorgdheid diverse gesprekken met bestuursvoorzitter Batenburg had gehad toen het conflict met de dermatologen dreigde te escaleren. Volgens Rambags wilde bestuursvoorzitter Batenburg Neumann inzetten als bemiddelaar om tot een oplossing in deze kwestie te komen.

Tegenstrijdig

De dermatologen en het bestuur van het Catharina Ziekenhuis staan lijnrecht tegenover elkaar en leggen tegenstrijdige verklaringen af over de toestemming voor de cosmetische dermatologie. Bestuursvoorzitter Batenburg heeft dinsdag onder ede verklaard dat hij nooit toestemming heeft verleend. De vier huidartsen zeggen dat hij mondeling toestemming gaf.

Verwijtbaar

Neumann meent dat het patiënten belang ernstig is geschaad omdat de zeer gewaardeerde maatschap (‘een parel’) Dermatologie is ingestort. Hij vreest dat het ziekenhuis geld moet betalen dat anders aan zorg kon worden besteed. Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg oordeelde in mei dat de dermatologen verwijtbaar hebben gehandeld, maar niet frauduleus, zoals het ziekenhuis beweerde. Het gedwongen vertrek uit het ziekenhuis was niet gerechtvaardigd. De vier dermatologen eisen van het ziekenhuis een voorschot op schadevergoeding van in totaal 3 miljoen euro. Van de bestuursvoorzitter persoonlijk eisen ze minimaal 100.000 euro.

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Geachte lezer,
  We moeten echt nadenken over regionale ziekenhuizen met diverse gespecialiseerde locaties in nauwe samenwerking met ondermeer regionale maatschappen voor medische specialisten.
  Het is ook wenslijk om onder voorwaarden die regionale maatschappen onder te brengen in zogenaamde Zorg-BV’s.
  Vriendelijke groet
  Zo’n regionaal ziekenhuis behoort bij het inkopen van zorg goed te letten op de prijs- en kwaliteitverhouding

 3. De heer Neumann is een bijzonder adviseur/bemiddelaar. In een dergelijke positie houd je je op de achtergrond en zoek je en/of beantwoord je niet de pers. Het feit dat hij niet naar de rechtszaak komt zegt wellicht genoeg.
  Wanneer de heet Batenburg onder ede verklaart dat hij geen toestemming heeft gegeven dan zal het zo zijn. Zij die de heer Batenburg goed kennen weten dat hij ‘recht door zee’ is.
  Maar wanneer men twijfelt aan het woord van de heer Batenburg is het aan hen om te bewijzen dat er mijneed is gepleegd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.