Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Vrije prijzen tandarts doen premies stijgen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De premies voor aanvullende verzekeringen voor mondzorg gaan volgend jaar omhoog omdat zorgverzekeraars vrezen voor hogere tandartstarieven.
Vrije prijzen tandarts doen premies stijgen

Dat laat Zorgverzekeraars Nederland vandaag weten.

Experiment vrije prijzen

Minister Edith Schippers heeft besloten om per 1 januari 2012 vrije tarieven in te voeren voor de tandarts Het is een experiment dat drie jaar moet gaan duren. ZN vindt dat tandartsen bereid moeten zijn om contractafspraken te maken met zorgverzekeraars. Dan heeft het experiment met de vrije prijzen een kans van slagen, zo stelt ZN. Tot nu toe bestonden dergelijke contracten niet.

Waarschuwing

De verzekeraars willen ook dat de mondzorg transparanter is over prijs en

kwaliteit van de behandeling. Door transparantie en goede contractafspraken kunnen zorgverzekeraars namens hun verzekerden zorgen voor een goede prijs-kwaliteit verhouding

in de mondzorg. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers heeft de tandartsen al gewaarschuwd: Als zij hun tarieven te fors verhogen wordt het experiment met de vrije prijsvorming meteen stopgezet. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

NZa valt binnen bij Amsterdamse tandarts

Inspectie sluit vijf tandartspraktijken

NZa hijgt tandartsen in de nek

9 REACTIES

 1. Ik ben er altijd van uit gegaan dat zorgverleners nette mensen zijn, met iets meer verantwoordelijksgevoel jegens de mensheid, dan de gemiddelde burger.
  Nadat de minister dit jaar te tarieven heeft vrijgelaten blijkt dat o.a. de tandartsen c.s. de verleiding niet hebben kunnen weerstaan de tarieven schandalig te verhogen (mijn mondhyg. b.v. met 48% en op diverse sites voorbeelden van soms 100%).
  Het is onbegrijpelijk dat deze beroepsgroep zich kennelijk nergens voor schaamt, en dat ook de verzekeraars dit als normaal accepteren.
  Geen wonder dat de zorgkosten onbetaalbaar worden. Wie stopt deze ontwikkeling ?
  Niet de verantwoordelijke minister, die dit wel een aardig experiment vond.

 2. Lees alle reacties
 3. Mag ik mijn tarieven als tandarts verhogen , omdat ik VREES, dat materiaalkosten , loonkosten , techniekkosten, afvalkosten , btw-kosten , loonkosten , en andere onvoorziene kosten , gemeentelijke en ozb- en inkomstenbelastingen ook zullen stijgen .
  Magik dan ook nog kwalitatief betere ?? materiaalkosten , betere assistenten ??, snellere , marktconforme, al dan niet avonduurlijke en of weekend- behandelingen , en voorrangsbehandelingen, van een hoger , nauwelijks doorzichtig te maken tarief voorzien ?? Kan ik ook een financieel hogere levensbehoefte door marktwerkingsstress , ook van mijn partner, in een hoger tarief verdisconteren .
  Marktwerking in de Zorg is een GOTSPE. Op marktplaats .nl wordt van alles aangeboden,maar nooit ( gebruikte) ZORG!!!

 4. Ja Edith, de gezondheidszorg is geen autohandel, maar een dienst die door ons allen wordt betaald. Daarbij horen doorzichtige tarieven, maar geen vrije handel; het liberalisme schiet hier in zijn eigen voet. En dan die obligate waarschuwing tegen misbruik, dat je eerst zelf uitlokt.

 5. de polis voor 2012 komt vandaag binnen,te zien is flinke korting op tandartsvergoedingen; flinke verhoging eigen bijdragen en afschaffing van sommige tandh.verzekeringen, het aantal niet declarabele behandelingen stijgt. Nu al deze gevolgen van marktwerkingen terwijl tandartsen hun tarieven nog niet laten zien! Het ware wenselijk dat schipper wijzer was en beter na zou denken over de gevolgen en plaats van marktwerking toe te juichen in zorg,

 6. marktwerking werkt alleen als ik dan ook naar een andere dokter kan die het wel voor een redelijke prijs doet. zolang er wachttijden zijn voor tandartsen heb ik geen keuze, behalve tussen ‘geen’ of ‘veel-te-dure’ zorg. Om te verwachten dat een dokter redelijk is als het om zijn portemonnee gaat is een utopie. Men graait wat men graaien kan, zolang als de minister dit toe staat. En dat zal toch eerst moeten experimenteren, onderzoeken, evalueren, onderhandelen blabla. Dus de komende 3 jaar gaan we tandartsen nog rijker maken dan ze al zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.