Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vrijwilligerswerk doen in ruil voor zorg’

Ouderen, zieken en gehandicapten die zorg krijgen van de gemeente, kunnen vanaf 2015 het dringende verzoek krijgen om vrijwilligerswerk te verrichten. Dat meldt de Volkskrant. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) meent dat er een karikatuur van zijn wetsvoorstel wordt gemaakt.
'Vrijwilligerswerk doen in ruil voor zorg'

De krant kreeg een concept voor de Wmo in handen na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur. ‘Eenzaamheid kan mogelijk worden verminderd door bijvoorbeeld ouderen te laten voorlezen op de voorschoolse opvang voor kinderen met een taalachterstand’, schrijft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid Welzijn en Sport in het voorstel.

Voorlezen
Te denken valt aan voorlezen aan kinderen met een taalachterstand, of vrijwilliger worden in het kader van de gemeentelijke schuldhulpverlening. Er zou geen sprake zijn van verplichting. Wel mogen gemeenten hun ouderen, zieken en gehandicapten voorhouden dat ze in ruil voor de zorg die ze krijgen, best iets terug mogen doen voor de samenleving, aldus de krant.

Belachelijk idee

‘Maar gemeenten zullen ouderen, zieken en gehandicapten niet dwingen tot vrijwilligerswerk in ruil voor zorg’ zegt Van Rijn. Wel kunnen gemeenten volgens het conceptwetsvoorstel verkennen of er maatschappelijk nuttig werk kan worden verricht. Maar mensen verplichten tot vrijwilligerswerk in ruil voor zorg is volgens Van Rijn tegenover het Radio 1 Journaal een ‘belachelijk idee’. Hij zal mensen hier nooit toe verplichten, ‘zeker niet bij zorg’.

 

Zelfredzaamheid

Gemeenten krijgen straks veel meer vrijheid bij de verdeling van zorg. Ruim 750 duizend hulpbehoevenden krijgen te maken met de nieuwe regelgeving. De gedachte achter het plan is een grotere zelfredzaamheid van burgers en meer onderlinge hulpverlening. Volgens de Volkskrant is het voorstel woensdagavond naar de Tweede Kamer gestuurd.

 

Ziek en zielig

‘Een oudere die zorg krijgt, is niet per definitie ziek en zielig. De manier waarop nu over hulpbehoevende senioren wordt gesproken, plaatst ze buiten de maatschappij’, zegt Liane de Haan, directeur van seniorenorganisatie ANBO. ‘Als zorgprofessional moet je aan mensen vragen wat ze nog wel kunnen en willen, in plaats van ze direct in het verdomhoekje te zetten en eisen dat ze iets terug doen.’

 

Verschillen per gemeente

Toch is De Haan zeer te spreken over het concept. ‘Volgens mij wil iedereen nuttig en sociaal zijn en midden in het leven staan. Hulpbehoevend of niet’. Ze heeft echter nog wel een aantal kritische kanttekeningen bij de voorlopige tekst, waar ze naar eigen zeggen ook over in gesprek is met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid Welzijn en Sport. ‘We moeten er op letten dat er geen ongelijkheid ontstaat tussen gemeentes, dat er in bijvoorbeeld Eindhoven heel veel mogelijk is en in Utrecht niet. Ook is er een extra investering nodig om deze cultuuromslag voor elkaar te krijgen, de besparing komt later vanzelf.’ Het is volgens haar ook van belang om de nieuwe Wmo niet overhaast in te voeren. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.