Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Vrouw met beperking zat in verkeerd tehuis’

De 44-jarige verstandelijk gehandicapte vrouw die vorig jaar is gestorven in een Gronings tehuis nadat vier begeleiders haar tegen de grond hadden gewerkt, kon daar niet goed behandeld worden. Dat zeggen de verantwoordelijke bestuurders van de Groningse zorgorganisatie Novo zaterdag in de NRC.
'Vrouw met beperking zat in verkeerd tehuis'

De vrouw had behalve gedragsproblemen ook last van psychoses. ‘We hadden moeten doorverwijzen’, zegt bestuurder Jaap van der Pol. De vrouw had volgens hem naar een gesloten BOPZ-afdeling, waar gewerkt mag worden met vrijheidsbeperkende maatregelen en dwang, moeten worden doorgestuurd.

Kritiek inspectie

‘De medewerkers in Onnen probeerden deze cliënt te behandelen, maar ze konden dat onvoldoende met onze methode’, zo is Wiecher Hadderingh, sinds januari medebestuurslid, van mening. Hadderingh doelt daarmee op een pedagogische aanpak waarbij de instelling de regie voert en bewoners hun vrijheden moeten terugverdienen met goed gedrag. Na kritiek van de inspectie kondigen de bestuurders aan daarmee te stoppen.

Psychiater

Van der Pol: ‘We zijn tekortgeschoten, dat is vastgesteld door de inspectie en andere onderzoekers. We hebben nu een breder intaketeam, met behalve een afdelingshoofd en een gespecialiseerd arts ook een psychiater en een orthopedagoog.’ (ANP)

4 REACTIES

 1. Behandelen is het toverwoord voor geld binnenhalen. Veel van deze clienten hebben geen behandeling nodig maar begeleiding. Behandeling geeft het idee dat er iets genezen of beter wordt. En dat is voor velen niet aan de orde, of vervallen in oud gedrag. Misschien is juist hun verzet een teken aan de wand. Ze kunnen niet verwoorden maar wel aanvoelen dat er iets niet klopt. Wat intake procedures betreft wordt er momenteel meer gekeken naar finanacieen dan naar de juiste plek. vooral in de behandel sector van de vgz zijn er veel open plaatsen en worden groepen gesloten of samengevoegd of gaan sluiten.De vraag is waar gaat het belang van bestuurders naar uit. de instelling de banen en ik ben bang dat het belang van clienten vrij wel onderaan staat.

 2. Lees alle reacties
 3. Wanneer je een onwillige persoon te hard aanpakt, dan komen ook de signalen te vervallen, die iemand uitzendt wanneer die in verstikkingsgevaar komt. Om dan op de enkels te gaan staan en nog harder aan te pakken, is adembenemend. Er zijn genoeg beroepsgenoten die kunnen aangeven hoe moeilijk het is om een persoon in bedwang te houden. Juist hierover zou een landelijke inhoudelijke discussie plaats dienen te vinden naast (uiteraard) de bestuurlijke verantwoordelijkheid. Zoals ze vaak zeggen:’dan is de dood van de vrouw niet voor niets geweest’. Het lijkt me ook nuttig wanneer Zorgvisie hier aandacht aan besteed en niet alleen of iemand in een verkeerd tehuis zit, want dat is niet de essentie van de casus. Zorgvisie onderzoek deze casus aub

 4. Hoe lullen we ons hieruit? Laten we met het hoofdbestuur, bestuur en raad van toezicht bijeen gaat zitten, dan komen we daar wel uit. En wat vinden ze? De mevr — die ze vermoord hebben — had daar niet mogen zitten.
  Ze zijn zo doorgeslagen crimineel dat ze niet door hebben dat ‘het verkeerd zitten’ ook een fout van hen is; ze weten wel dat dat een fout is maar denken dat zo’n fout thuishoort in de reeks die ze al jaren gewoon maken en welke toegestaan worden door IGZ, Truus Schippers en consorten.
  Maar het ergste komt nog en daar besteedt de vergadering geen aandacht aan en hebben ze in hun ijver naar geldelijk (persoonlijk) gewin niet eens erg in: Als die persoon verkeerd zit, mag je hem of haar om die reden nog steeds niet vermoorden.
  Zo ver is het al in de zorg: DAT MEN HET VERKEERD ZITTEN BESCHOUWD ALS EEN LEGITIEM ARGUMENT OM TE MOORDEN.
  WAAROM ZIT ER DAT BESTUUR< HOOFDBESTUUR EN RAAD VAN TOEZICHT NOG??
  Let erop die dit toestaat is mede dader.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.