Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VUmc stapt over op mobile working

VU medisch centrum stapt geleidelijk over op een nieuw ecosysteem. Niet langer Intel en vaste Windows pc’s maar apparaten die draaien op ARM-chips. Het ziekenhuis werkt daarin samen met IBM en Apple. Het eerste product wordt nu getest: een messaging-app.
app400istock.jpg
Foto: iStock

Kno-arts Jochen Bretschneider, adviseur Peter van Felius en ict-informatiemanager Kim Postma vertellen in het decembernummer van Zorgvisie ICT over het nieuwe ‘mobile working’ in VUmc. Mobile is een heel nieuw ecosysteem, dat de opvolger is van het tijdperk van Intel en vaste Windows pc’s. Dat nieuwe ecosysteem bestaat uit apparaten die draaien op ARM-chips, voegt Van Felius toe. ‘Die apparaten zijn vaak klein en licht, ze gebruiken weinig energie en zijn altijd verbonden met het internet. Pas als je doorhebt dat je als ziekenhuis moet overschakelen op dat nieuwe ecosysteem, zie je hoe fundamenteel dat is en welke impact het kan hebben op je infrastructuur en de efficiency van werkprocessen.

Computer at your fingertips
Voor zijn werk als arts biedt die omschakeling een waardevol inzicht, vult Bretschneider aan. ‘Voor mij is het van belang dat ik de juiste medische informatie direct tevoorschijn kan halen of kan delen. Ik sta bijvoorbeeld aan het bed van een patiënt en ik wil iets over een specifieke bloedwaarde weten. Hoe doe ik dat zo snel mogelijk? Of ik wil een verandering in medicatie doorgeven aan de verpleegkundige. Als je dat direct kunt doen, met de kracht van een computer at your fingertips, dan ben je minder tijd kwijt met nodeloze handelingen. Daar wordt de zorg beter van en daarom ben ik in dit project gestapt.’

Messaging-app
De eerste toepassing van het project van VUmc is een messaging-app. De app heeft verdacht veel weg ven een gewone berichtenservice, maar voldoet wat betreft veiligheid qua hardware, software en data aan hogere eisen. Lees meer in het nieuwe Zorgvisie ICT magazine dat vrijdag verschijnt.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.