Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

VUmc neemt maatregelen na onderzoek IGZ

Mark van Dorresteijn
Het VU medisch centrum in Amsterdam voert een aantal maatregelen door naar aanleiding van een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Zo moet de communicatie en samenwerking tussen enkele medisch specialisten op de afdeling intensieve zorg beter, stelde de inspectie deze week.
VUmc neemt maatregelen na onderzoek IGZ

Het VUmc meldt in een bericht op de website dat het ervan overtuigd is dat de zorg op de afdeling goed is. Het heeft een externe begeleider aangesteld, die ervoor moet zorgen dat de samenwerking tussen deze medisch specialisten bevordert. Zo moeten er betere afspraken komen over de rolverdeling tussen de hoofdbehandelaar op de afdeling en de medebehandelaar tijdens werkdagen en tijdens de avond-, nacht- en weekenddienst, aldus het ziekenhuis.

Ingewikkelde zorgsituatie

Het onderzoek volgde na een discussie of het overlijden van een patiënt wel of niet gemeld had moeten worden bij de IGZ. Volgens een woordvoerster was de dood van de patiënt niet te wijten aan een fout, maar was sprake van een ingewikkelde zorgsituatie en ontstond onduidelijkheid over waar de verantwoordelijkheid voor de ernstig zieke patiënt lag.

Externe commissie

Het ziekenhuis schakelde eerder zelf al een externe onafhankelijke commissie in die onderzoek deed naar de kwestie. Die kwam tot de conclusie dat de inspectie niet ingeschakeld had hoeven worden. De IGZ oordeelde echter anders.

Verbeteracties

Volgens het VUmc hebben alle betrokkenen inmiddels aangegeven dat ze zullen meewerken aan de verbeteracties. De raad van bestuur wil snel doorpakken en verwacht voor het einde van dit jaar de resultaten hiervan aan de inspectie te presenteren.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.