Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘VVD maakte tactische fout in mondzorgdebat’

Tijdens het algemeen overleg over de tarieven in de mondzorg vorige week in de Tweede Kamer, heeft de VVD-fractie waarschijnlijk een tactische vergissing gemaakt door niet te stemmen op de motie van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Dat vreest Kamerlid Dijkstra.
‘VVD maakte tactische fout in mondzorgdebat’

Tijdens het debat over de vrije tarieven in de mondzorg van 5 juli, werd over twee moties gestemd. Een van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken en een van Dijkstra. In de motie van Kuiken moet VWS-minister Schippers (VVD) direct stoppen met haar experiment met vrije prijzen in de mondzorg. In de motie van Pia Dijkstra kreeg Schippers wat meer tijd en ruimte om het experiment te evalueren en verbeteringen aan te brengen.

Ondersteuning

‘Ik vroeg in mijn motie aan de minister om verbeteringen te realiseren, waar mogelijk ondersteuning te bieden en voorbereidingen te treffen om, indien de marktscan van de NZa in november geen verbeteringen laat zien op in ieder geval de ontwikkeling van de prijzen als wel de kwaliteit, het experiment met de vrije prijsvorming in de mondzorg per 1 januari 2013 te kunnen laten eindigen’, zegt Dijkstra. ‘GroenLinks zou tegen mijn motie stemmen behalve als motie Kuiken het niet zou halen, maar stemde toch voor mijn motie. Maar de VVD niet. Als ze dat wel hadden gedaan was mijn motie aangenomen. Ik betreur dat dit niet is gebeurd omdat nu de motie Kuiken wordt uitgevoerd en dus meteen de stekker uit het experiment wordt gehaald.’

Beleidslijn

De VVD heeft het uitgangspunt dat indien er geen sprake is van ondersteuning van hun beleid, niet voor te stemmen. Dat is ze volgens Dijkstra nu opgebroken. Een woordvoerder van de VVD bevestigt de lijn waarin de fractie niet voor moties stemt die het VVD-beleid niet ondersteunen. ‘Dit was wat ons betreft een overbodige motie.’ Op de vraag of het achteraf gezien tactisch niet beter was om toch wel met Dijkstra mee te stemmen, wil de woordvoerder niet ingaan. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Valerie Kuypers)

Lees meer:

Motie dwingt Schippers te stoppen met vrije prijzen tandarts

ZN opteert voor bestuurlijk akkoord mondzorg

NZa scant tandartstarieven zonder conclusies

2 REACTIES

 1. E Schippers is Hans Hillen niet.
  Hans Hillen verklaarde de Motie waarin de Tweede Kamer in meerderheid de Regering verzoekt uit de JSF te stappen niet uit te voeren.
  Hans Hillen is de eerste niet om een Motie niet uit te voeren.
  Waarom zou nu E Schippers als een haas de Motie Kuiken willen uitvoeren?
  De kampioen van de vrije markt die als het braafste meisje van de klas teruggaat naar de NZa om vaste tarieven voor nauwkeurig omschreven prestaties te laten berekenen met een all inn budget heeft een dubbele agenda.
  Bedenk dat de DBC’s zijn gewijzigd, meer doen voor minder, en dat de verzekeraars hun polissen drastisch hebben omgegooid: minder in het pakket voor meer premie en minder uitkering. En gemaximeerd. Geen open einde regeling.
  Zit er een gedwongen contractering aan te komen? Met een MBI op onderdeel Tandartsen en een taakstelling opdat ook Tandartsen worden verzocht bij te dragen aan het oplossen van de crisis?
  Reken maar op een tariefdaling met een 25%.
  Zou zomaar kunnen.

 2. Lees alle reacties
 3. We zijn het zat met die praatjesmakers en non-valeurs in het parlement.Sinds Brinkman/Dees weten we,dat een VVD/CDA combinatie slecht uitpakt voor de gezondheidszorg, over de rug van de kleine portemonnee.