Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVD wil opheldering rekening voor dode

DEN HAAG - De VVD wil opheldering van minister Hoogervorst over het versturen van een ziekenhuisrekening voor een patiënt die is overleden voordat de behandeling begonnen was.

Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kon het ziekenhuis niet anders, omdat het nieuwe declaratiesysteem zo in elkaar zit. ‘Kafka’, ‘absurd’ zei Tweede Kamerlid Edith Schippers (VVD) maandag. Zij heeft de minister gevraagd dat systeem zo snel mogelijk aan te passen.

Kassa

Schippers sloeg aan op een klacht in het televisieprogramma Kassa van afgelopen weekeinde. Daarin kwam een verhaal aan de orde over een man die door de afdeling spoedeisende hulp was doorgestuurd naar een ziekenhuisafdeling voor behandeling. Die zou de volgende ochtend beginnen. De patiënt overleed echter voor die tijd.

DBC

Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit en het ziekenhuis zelf, heeft dat volledig volgens de regels gehandeld. Het kon niet anders dan een dossier, de zogeheten diagnose-behandelingcombinatie (Dbc) , openen bij de opname van de patiënt. Het systeem zit zo in elkaar, dat elke geopende dbc moet worden betaald. Schippers vindt dat dan de regels dan maar zo snel mogelijk moeten worden aangepast. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.