Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

V&VN: Richtlijn reinigen smartphone is noodzaak

Bert Bukman
Verpleegkundigen en verzorgenden werken over het algemeen zeer hygiënisch, maar de smartphone blijkt een onverwacht grote bron van bacteriën. Beroepsvereniging V&VN pleit daarom voor een richtlijn.
V&VN
Fotolia

Het gebruik van een smartphone of tablet in het werk is inmiddels algemeen geaccepteerd, aldus een peiling van V&VN waaraan ruim 1500 leden hebben meegedaan. 69 procent van de ondervraagden gebruikt de smartphone professioneel. In 72 procent van de gevallen wordt dat verplicht door de werkgever.

Maar een op drie ondervraagden maakt de telefoon nooit of hooguit enkele keren per jaar schoon. V&VN pleit daarom voor een algemene richtlijn voor het reinigen van de professioneel gebruikte telefoon en tablet.

Zes keer per dag

De meeste verpleegkundigen en verzorgenden wassen ten minste zes keer per dag hun handen, of reinigen ze met alcohol. Dit blijkt uit het onderzoek. Een derde van de deelnemers doet dat zelfs meer dan twintig  keer per dag. Ze volgen nauwkeurig de hygiënerichtlijnen (84%) en dragen geen nagellak (94%) of trouwring (88%) tijdens hun werk. Ook gebruikt een grote meerderheid handschoenen bij het werken met antibiotica.

Het nieuwe vaatdoekje

‘De telefoon in de zorg lijkt wel het nieuwe vaatdoekje,’ aldus V&VN-directeur Sonja Kersten. ‘Je realiseert je niet hoe vies het kan zijn. Daar kunnen we nog veel in verbeteren, blijkt uit deze cijfers.

‘Ik heb zelf in de praktijk meegemaakt dat de invoering van tablets – waar iedereen heel blij mee was – een rol speelde bij de verspreiding van een bacterie. Dit omdat er in de organisatie nog geen goede afspraken waren over het desinfecteren. Ik pleit dan ook voor een algemene hygiëne-richtlijn voor telefoons en tablets in de zorg, hoe ingewikkeld dat ook is.’

Op dit moment bestaan er verschillende adviezen en suggesties, waaruit vooral blijkt dat het bijzonder lastig is om telefoons en tablets afdoende te desinfecteren. Vaak worden speciale hoesjes of een beschermende olie geadviseerd. Meest voorkomende advies is nog steeds om het gebruik van telefoons of tablets te minimaliseren of om voor en na elk contact met de telefoon de handen te desinfecteren.

1 REACTIE

  1. [quote]
    Meest voorkomende advies is nog steeds om het gebruik van telefoons of tablets te minimaliseren of om voor en na elk contact met de telefoon de handen te desinfecteren.
    [/quote]

    FC: Na elk contact (‘voor en’ laat ik nog buiten beschouwing)? Ik vraag me af hoeveel mensen dat advies opvolgen. Een grotere kans op opvolging lijkt me te hebben om bij het omkleden meteen het mobiele apparaat te laten desinfecteren en dat na de pauze halverwege de dienst nogmaals te laten doen. Samen met de (goede) handhygiëne.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.