Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VWS berispt Stichting Helpende Zorg

Stichting Helpende Zorg mag geen nieuwe cliënten met een indicatie voor verpleging meer aannemen en moet de zorg voor cliënten die verpleging krijgen overdragen aan een andere zorgorganisatie. Op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de minister van VWS deze aanwijzingen gegeven aan de thuiszorgorganisatie in Almere.
VWS berispt Stichting Helpende Zorg

Stichting Helpende Zorg moet naast de cliëntenstop ook binnen vier weken beschikken over een klachtenreglement en een klachtencommissie.

Deskundigheidsniveau

Op 14 januari 2011 bracht de inspectie een bezoek aan Stichting Helpende Zorg in het kader van de Taskforce nieuwe toetreders. Tijdens het inspectiebezoek bleek dat bij Stichting Helpende Zorg een klachtenreglement en een regeling voor de medezeggenschap van cliënten ontbraken. Verder waren er weliswaar zorgdossiers, maar de zorgplannen ontbraken. Daarnaast was het beschikbare deskundigheidsniveau binnen de organisatie ontoereikend om verpleegkundige zorg te leveren en waren de toetsing van bekwaamheden voor risicovolle handelingen en bij- en nascholing in dit verband onvoldoende geborgd. Dit kon gevaar opleveren voor cliënten die ondersteuning kregen bij thuisdialyse en voor cliënten die verpleging nodig hebben.

OLVG

Een deel van de cliënten (met thuisdialyse) wordt doorverwezen door het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). De inspectie zal controleren of Stichting Helpende Zorg de aanwijzingen van de minister opvolgt. Als dat niet het geval is kan er een geldboete opgelegd worden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

IGZ: aanwijzingen voor 49 praktijken van huisartsen

IGZ beboet farmaceut voor fêteren artsen

IGZ heft verscherpt babysterfte van ziekenhuizen

IGZ onderzoekt veertien gevallen ouderenmishandeling

1 REACTIE

  1. Naast de maar liefst drie “directeuren” (gekwalificeerd op niveau 3 en dat voor maar 16 klanten in totaal) die het thuiszorgwerk zelf uitvoerden, de directie controleert kennelijk zichzelf (!)), werd gebruik gemaakt van een ZZP-er voor verpleegkundige handelingen.
    Deze laatste had blijkbaar niet de juiste kwalificaties en werd ook niet gecontroleerd door de “directie”.
    Dat is logisch als gewerkt wordt met ZZP-ers, die worden nl. niet gecontroleerd. Ik denk dat de IGZ met dit soort bureaus, waar er velen van zijn, weer tot een vergelijkbaar zorgelijk rapport komt in 2012. Er is nl. niets veranderd, dus ook niet verbeterd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.