Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VWS: ‘bestuurders negeren problemen met kwaliteit en veiligheid’

Instellingen voor de langdurige zorg negeren interne signalen over problemen met kwaliteit en veiligheid. Dat staat in een presentatie van de hoogste ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid in handen van RTL Nieuws. Kamerleden willen opheldering.
VWS: ‘bestuurders negeren problemen met kwaliteit en veiligheid’
Foto: ANP Jerry Lampen

Volgens de presentatie die RTL Nieuws gisteren publiceerde, wordt door de vele veranderingen in de zorg veroorzaakt dat veel zorgbestuurders niet ‘in control’ zijn over kwaliteit, veiligheid en bedrijfsvoering. In een toelichting op dit nieuws nuanceert VWS: ‘Het ging om een presentatie die niet zozeer constateringen bevatte, maar aandachtspunten. Aandachtspunten bedoeld om de aanwezigen te prikkelen. Kern is dat er grote veranderingen in de zorg plaatsvinden, dus ook grote veranderingen voor instellingen. Het punt dat gemaakt is, is dat als instellingen niet in control zijn, ze signalen kunnen missen. Een en ander stelt dus eisen aan de raden van toezicht en raden van bestuur.’

Debat

Desalniettemin nemen Kamerleden de uitspraken van de ambtenaar hoogste VWS-ambtenaar Leon van Halder hoog op. De discussie over kwaliteit en veiligheid is weer actueel door het zorgdebat en de vader van staatssecretaris Van Rijn die de media zocht vanwege de toestand van zijn dementerende vrouw.

1 REACTIE

  1. Weet niet of bestuurders dit thema negeren, maar er mist in ieder geval een samenhangend besturingsinstrument dat kwaliteit en veiligheid op klantniveau in de juiste context navolgbaar maakt. Ook mist er op macroniveau een overstijgend referentiekader waardoor de onrust toeneemt en de angstimpasse alleen maar groter wordt…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.