Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VWS geeft bestuur meer macht over specialist

Redactie Zorgvisie
Raden van bestuur krijgen een wettelijke aanwijzingsbevoegdheid waarmee ze specialisten kunnen dwingen om verantwoording af te leggen over de kwaliteit van zorg. Het ministerie van VWS gaat dit regelen in de Wet Cliënt en Kwaliteit van Zorg (WCKZ).
VWS geeft bestuur meer macht over specialist

Minister Klink van VWS schrijft in zijn governance-brief dat het bestuur een opdracht moet kunnen geven aan zorgprofessionals over de kwaliteit van zorg en de manier waarop specialisten daarover verantwoording afleggen. Desgevraagd verklaart een perswoordvoerder dat Klink hiermee doelt op een wettelijke aanwijzingsbevoegdheid. VWS gaat dit juridisch regelen in de cliëntenwet WCKZ, die 2011 in werking treedt als het parlement ermee instemt. Het machtsmiddel moet een einde maken aan de praktijk dat specialisten weten van het bestaan van misstanden, maar dat niet melden aan het bestuur. “Daarop moet een sanctie komen.”

Orde van Medisch Specialisten is tegen

De Orde van Medisch Specialisten vindt een wettelijke regeling overbodig. “Er zijn voldoende manieren waarmee bestuurders de juiste informatie kunnen krijgen”, zegt woordvoerder Ellen van Rooij. De Orde wil dat specialisten de conclusies van de visitatierapporten aan de raad van bestuur doorsturen. “Wettelijk opleggen motiveert niet. Bestuurders en specialisten moeten het samen goed regelen.”

De NVZ vereniging van ziekenhuizen is voorstander een wettelijke aanwijzingsbevoegdheid om specialisten te verplichten zich te verantwoorden over de geleverde zorgkwaliteit, staat in een brief aan de Vaste Kamercommissie van VWS die hier 10 september over debatteert.

Governance en kwaliteit

Zorgvisie organiseert op 25 september het congres ‘Governance en kwaliteit van zorg, hoe nu verder’. Thema’s zijn de relatie tussen medisch specialisten en bestuur, openheid over kwaliteit en het afleggen van verantwoording over kwaliteit. Naast de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (Rien Meijerink), de Orde van medisch Specialisten (Willem van der Ham) zal onder meer het ministerie van VWS haar visie geven. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Bestuur moet specialist kunnen wegsturen

RVZ wil Orde met gezag

1 REACTIE

  1. Hoe kun je voor of tegen een wettelijke regeling zijn? Vanuit ethisch en moreel perspectief is deze wettelijke vorm niet meer en niet minder dan het vastleggen van een deugdelijke en transparante praktijk van goede zorg. Het is achterstallige vastlegging. Hierover hoeft toch geen congres over plaats te vinden ? Het woord machtsmiddel en die vuist in het plaatje roepen sowieso een verkeerd beeld op.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.