Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VWS initieert onderzoek naar casemanagement dementie

Anouk Brinkman
Het ministerie van VWS laat landelijk en regionaal onderzoek doen naar wachtlijsten, wachttijden en het gebruik van casemanagement dementie. Julie Meerveld van Alzheimer Nederland hoopt dat de uitkomsten leiden tot gerichte verbetertrajecten in regio’s waar de zorg voor dementie nog niet optimaal functioneert.
Leren van data
Fotolia

Onderzoeksbureau HHM doet in samenwerking met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) deze zomer onderzoek naar de huidige omvang van de wachtlijsten en het gebruik van casemanagement dementie. Het ministerie van VWS wil de Tweede Kamer na het zomerreces hierover informeren, vooruitlopend op de nieuwe regel van de NZa waardoor zorgaanbieders vanaf het najaar van 2018 verplicht zijn om maandelijks eenduidige wachtlijstcijfers op te leveren. Bureau HHM onderzoekt daarom de komende maanden hoeveel mensen gebruikmaken van casemanagement dementie ten opzichte van het aantal (thuiswonende) mensen met dementie in Nederland, hoeveel mensen momenteel langer dan zes weken wachten op casemanagement dementie en wat de oorzaken van de wachtlijsten zijn. Ook onderzoekt HHM wat de redenen zijn voor thuiswonende mensen met dementie om geen casemanagement te gebruiken.

Regionaal onderzoek

Julie Meerveld, manager Belangenbehartiging en Regionale Hulp bij Alzheimer Nederland, is blij dat VWS Bureau HHM gevraagd heeft om onderzoek te doen. ‘Het onderzoek richt zich op de regio’s, daar ben ik ook blij mee. Op die manier krijgen we naderhand geen kakafonie aan tegengeluiden over de onderzoeksresultaten. Bovendien krijgen we inzichtelijk in welke regio’s verbeteracties nodig zijn waar we bij kunnen ondersteunen. Daar hebben we verbeterplannen voor.’

Grote urgentie

Begin dit jaar trok Meerveld aan de bel over de uitblijvende resultaten van het actieplan casemanagement dementie. Volgens Meerveld leidde het plan nog niet tot meer ondersteuning van cliënten en mantelzorgers. ‘De urgentie is sinds januari alleen maar groter geworden. Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft in de tussentijd laten weten dat mensen met dementie tussen wal en schip vallen en de Ombudsman heeft deze week aangegeven dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Het feit dat VWS het onderzoek laat doen is al een legitimatie dat het nodig is. Het doel is dat mensen langer thuis wonen als een casemanager betrokken is bij de zorg en dat scheelt weer kosten. Zorgverzekeraars zijn een dief van hun eigen portemonnee als ze er niks mee doen. De inzet van casemanagement past in het plaatje van minister De Jonge om mensen langer thuis te laten wonen. En dat willen niet alleen beleidsmakers, maar ook de mensen zelf. Alleen niet tegen heug en meug.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.