Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS kiest DICTU als ict-dienstverlener

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg en het CIBG (Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg) laten hun ict-systeem vernieuwen door Dienst ICT Uitvoering (DICTU, de ict-organisatie van het ministerie van Economische Zaken). De rijksbrede ict-dienstverlener is volgens VWS het best in staat om de veranderingen probleemloos door te voeren. Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.
VWS kiest DICTU als ict-dienstverlener

Schippers schrijft de brief om zorgen in de Tweede Kamer weg te nemen. De Kamer voorziet, in het licht van het rapport van de commissie-Elias, een nieuw groot debacle.

Keuze voor DICTU

Voorop staat dat de IGZ en het CIBG een nieuw systeem nodig hebben om de steeds complexere ict-ontwikkelingen hoofd te kunnen bieden. DICTU is volgens Schippers de juiste partij omdat dit onderdeel zich ontwikkelt tot rijksbrede ict-dienstverlener. DICTU is goed in gespecialiseerde taken binnen de overhead en de registertaken van het CIBG passen daar goed bij. ‘DICTU heeft veel ervaring met databeheer en registers, opgedaan voor bijvoorbeeld het huidige EZ en ook BZK. Op basis hiervan heeft VWS gekozen voor DICTU als toekomstige ict-dienstverlener voor het CIBG.’ In de I-strategie van het Rijk is besloten dat rijksinspecties op termijn van één dienstverlener gebruik gaan maken, namelijk DICTU. De IGZ sluit zich hier bij aan.

VWS en DICTU

De keuze betekent dat VWS een relatie krijgt met DICTU die er tot heden niet was. Naast de bestaande governancestructuur rond DICTU heeft Schippers hiertoe voor de komende periode een aparte governancestructuur EZ-VWS ingericht en zal DICTU voor VWS een specifiek organisatieonderdeel inrichten. Er zijn afspraken gemaakt over gezamenlijke sturing en afstemming in capaciteitsplanning en communicatie. In de governance is ook ruimte gemaakt voor periodiek bestuurlijk overleg tussen VWS, DICTU, de IGZ en het CIBG.

Kosten

Het CIBG en IGZ maken zowel incidentele als structurele kosten voor de transitie naar DICTU. Het CIBG verwacht tot en met 2017 ruim 40 miljoen uit te geven. Voor het IGZ komt het bedrag op zo’n 23 miljoen euro. De kosten voor de informatievoorziening en ict van het CIBG vormen meerjarig ongeveer 25 procent van de totale kosten van het agentschap, hetgeen in lijn is met vergelijkbare overheidsorganisaties. In verband met de huidige digitalisering ligt het percentage tijdelijk op 30 procent. Bij de IGZ gaat het om ongeveer 13 procent van de totale kosten.

Governance

In het dossier governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.