Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS: kritiek huisartsen ‘onbegrijpelijk’

Redactie Zorgvisie
DEN HAAG - De kritiek die huisartsen hebben op de invoering van de vervanging van het sofinummer, het Burger Service Nummer (BSN) in de zorg, is “onbegrijpelijk''. Dat stelt het ministerie van Volksgezondheid dinsdag in een reactie op een uitlating van de Landelijke Vereniging van Huisartsen (LHV).

Als het aan minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) ligt, moet vanaf volgend jaar iedereen die bij een dokter, tandarts of fysiotherapeut aanklopt zich legitimeren met dit BSN. Dat is niet alleen om fraude tegen te gaan, maar ook om bijvoorbeeld medicatiefouten te voorkomen.

Eén druk op de knop

Volgens de huisartsen zal dat leiden tot zestien miljoen extra huisartsenbezoeken, omdat zij de nummers in hun administratie moeten opnemen. Het ministerie spreekt dit tegen. Huisartsen controleren alleen of het BSN hoort bij de patiënt die binnenkomt. Daarvoor hoeven ze geen zestien miljoen kopietjes van paspoorten te bewaren. Ze kunnen die gegevens met een druk op de knop van bijvoorbeeld een zorgverzekeraar overnemen in hun computersysteem.

Drempel

Ook de kritiek dat huisartsenzorg niet meer zonder drempel is, schuift het ministerie van tafel. Huisartsen moeten nu ook de persoonsgegevens en het verzekeringsnummer van een patiënt controleren om een rekening te kunnen declareren bij de zorgverzekeraar. Als iemand geen identiteitsbewijs bij zich heeft, mag hij altijd later terugkomen om dat te laten zien.

’Voldoende tijd’

Tot slot wijst het ministerie er op dat de huisartsen volgend jaar voldoende tijd krijgen om het BSN in te voeren. Het gebruik wordt pas vanaf 2008 echt verplicht. Op dit moment moeten mensen zich in het ziekenhuis al identificeren. Als de Tweede en de Eerste Kamer dit najaar nog de Wet Burger Service Nummer in de zorg aannemen, gaat dat voor alle zorgverleners gelden. Ook de arts wordt dan verplicht de identiteit van zijn patiënten te controleren.

Volgende week

Volgende week praat de Tweede Kamer over de invoering van het BSN in de zorg. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.