Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS laat CAK onderzoeken

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar het Centraal Administratiekantoor (CAK), de instelling die onder meer de eigen bijdragen van bewoners van verzorgingshuizen regelt. Dat zei staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS donderdag 6 maart in een spoeddebat met de Tweede Kamer.
VWS laat CAK onderzoeken

Het onderzoek moet duidelijk maken of het CAK in de huidige opzet wel op zijn taken berekend is. Ook zou dit onderzoek moeten uitwijzen of de instelling goed aangestuurd kan worden. Aanleiding zijn de fouten die het kantoor maakt bij de regeling om bewoners van verzorgingstehuizen tegemoet te komen als die opeens een veel hogere eigen bijdrage moeten gaan betalen.

Overgangsregeling

Door het aflopen van een overgangsregeling moeten bijna 50.000 cliënten per 1 januari een hogere eigen bijdrage gaan betalen. Mensen die fors meer kwijt zijn, krijgen de tijd om aan de verhoging te wennen, besliste Bussemaker eind vorig jaar onder druk van de Tweede Kamer. De eerste twee maanden van dit jaar gaat de eigen bijdrage slechts met 100 euro omhoog. Maar de uitvoering van deze regeling verloopt niet vlekkeloos, erkende de staatssecretaris, onder meer door een gebrek aan mankracht bij het afhandelen van telefoontjes en brieven. Eind december leidde dat zelfs tot ernstige bedreigingen aan het adres van het CAK, maar daar is inmiddels geen sprake meer van.

Donderdag gaf Bussemaker aan dat het CAK ook wel erg afhankelijk is van juiste en tijdige aanlevering van gegevens van andere instanties, waaronder de Belastingdienst. Die slaagde er tot nu toe vaak niet in op tijd aan te geven wat het inkomen is van een cliënt. Dit is van belang voor het vaststellen van de hoogte van de eigen bijdrage. Bussemaker gaf ook aan dat de zelfstandige status van het CAK haar belemmert om hard in te grijpen. Wel is ze ervan overtuigd dat het extra personeel dat het CAK inmiddels heeft ingehuurd al zoden aan de dijk zet. Ook slaagt de Belastingdienst er steeds beter in op tijd de gegevens over het inkomen aan te leveren. Ze wees daarom het voorstel van de SP af om de inning van de eigen bijdragen tijdelijk stop te zetten. (ANP)

Lees ook:

CDA: ‘Bussemaker moet meer doen aan chaos CAK’

Stroom vragen over iegen bijdrage verzorgingshuizen

Eigen bijdrage aan zorginstelling verandert

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.