Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

VWS neemt initiatiefwetten Kant op de korrel

De aanpassingen van de Wmo die voormalig SP-Kamerlid Agnes Kant door de Tweede Kamer loodste, liggen onder vuur binnen het ministerie van VWS. In een overdrachtdossier, bedoeld om de nieuwe bewindspersonen in te werken, bekritiseren de verantwoordelijke ambtenaren de initiatiefwetten sterk.
VWS neemt initiatiefwetten Kant op de korrel

Het gaat om drie voorstellen van Kant die nu bij de Eerste Kamer liggen. Die gaan over het schrappen van de aanbestedingsverplichting voor gemeenten, het vaststellen van een minimumtarief voor huishoudelijke verzorging en het ‘oormerken’ van geld voor huishoudelijke verzorging. Volgens de auteurs van het document leiden deze voorstellen “tot een hoop extra administratieve lasten, lossen ze een probleem op dat ofwel niet bestaat ofwel niet op deze wijze wordt opgelost.” Bovendien zouden de voorstellen volgens de auteurs in strijd zijn met de Europese regels.

Nieuwe Stijl

Het advies van de ambtenaren aan de nieuwe staatssecretaris en minister op dit dossier luidt dan ook: “Indien de Eerste Kamer de wetsvoorstellen aanneemt, zal nader moeten worden bezien wat de gevolgen zullen zijn voor het VWS-beleid. Ondermeer voor het financiële arrangement Wmo Nieuwe Stijl en eventuele toekomstige overhevelingen uit de AWBZ.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Breda stapt over op alfahulpen in de Wmo

VNG tegen Wmo-wet Agnes Kant

‘Aanbesteden in de Wmo is niet nodig’

EC: gemeenten moeten Wmo aanbesteden

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Laten we eerlijk wezen. Leon heeft gelijk. Niks democratisch gehalte. Zal het ook nooit worden. Als de ambtenaren in Den Haag iets uitgevogeld hebben, wordt er niet naar het bureaucratisch gehalte gekeken. Immers, zij verdienen hier op in de vorm van extra personele inzet. Deze “perverse” prikkel kan alleen doorbroken worden door een minister die weerstand kan bieden en een eigen idee heeft. Wees reëel; de WMO is een grote financiële flop. De bezuiniging had ook plaats kunnen vinden door meteen een tariefsverlaging te laten plaatsvinden. Dan hadden tenminste niet “-tig” gemeenten hoeven te indiceren, beleidsstukken hoeven te maken en alle zorgaanbieders aparte declaratieformat-tjes hoeven te maken/ ontwikkelen.
    De echte vraag wordt echter in alle discussie ondergeschoven; Is het nu allemaal wel echt beter geworden, t.o.v. de meerkosten die gemaakt zijn/worden?

  3. Probleem is dat als Kant gelijk heeft, haar wet eigenlijk niet nodig is. Maar ook, en daar zit de crux, dat VWS zelf haar werk niet goed heeft gedaan en verantwoordelijk is voor de rommel in de hh de afgelopen jaren. Volgens mij is dit dus een afleidingsmanouvre van het ambtelijk apparaat….

  4. Een te gemakkelijke reactie. Agnes Kant is niet iemand die over één nacht ijs gaat. Er staan alleen maar feiten, diep ze dan maar uit en leg het uit. Waarom denken de ambtenaren dat het extra administratieve lasten gaat veroorzaken en waarom denken ze dat het het probleem niet oplost. Aan dit soort losse flodders heeft niemand iets, kreten zonder onderbouwing. Ik hoop dat de minister grondig, uitgebreid en objectief wordt geïnformeerd, ze zal zelf heus wel haar conclusies wel trekken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.