Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS neemt NZa onder de loep

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het ministerie van VWS start een onderzoek na een brief met klachten over de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De brief is afkomstig van (oud)-NZa-medewerkers en gericht aan twee journalisten.
vergrootglas onderzoek
Foto: Getty-Images/iStock

Minister Hugo de Jonge van VWS heeft op 4 april een afschrift ontvangen van een anonieme klachtenbrief die was gericht aan twee journalisten. De brief is afkomstig van enkele (oud-)werknemers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De anonieme klagers spreken in hun brief hun zorgen uit ‘over een aantal ontwikkelingen binnen de organisatie van de NZa’, laat De Jonge de Tweede Kamer weten. Ze dringen erop aan een al gepland onderzoek naar het welbevinden van het personeel van de toezichthouder te versnellen.

VWS start meldprocedure integriteitsschendingen

De Jonge neemt ‘de melding serieus en zal deze voortvarend en zorgvuldig oppakken’. De melding is voor hem aanleiding de gebruikelijke meldprocedure integriteitsschendingen en misstanden VWS te volgen. Hij vraagt de onderzoekers die de NZa toch al tegen het licht hielden om ook naar deze zaak te kijken. Voor het eind van de zomer moeten ze verslag uitbrengen. De Zorgautoriteit heeft het onderzoek naar de ‘werkbeleving’ waarover de klagers spreken versneld.

Hard oordeel commissie-Borstlap over NZa

De NZa kwam een paar jaar geleden in opspraak doordat medewerker Arthur Gotlieb zich er zo slecht behandeld voelde dat hij een eind aan zijn leven maakte. De commissie-Borstlap oordeelde hard over het optreden van de Zorgautoriteit. Sindsdien heeft de NZa onder andere het personeels- en integriteitsbeleid op de schop genomen. De evaluatie daarvan wordt nu dus uitgebreid met een onderzoek naar de klachtenbrief. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.