Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS probeert grip te krijgen op eigen financieel beheer

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Een actieplan moet het financieel beheer bij het ministerie van VWS weer op orde krijgen. Dat vertoont grote onvolkomenheden, constateerden de Algemene Rekenkamer en de Auditdienst van het Rijk eerder in 2023.
Berekenen

De Rekenkamer stelde onder meer vast dat er problemen zijn met de afrekening van voorschotten die in de coronacrisis zijn verstrekt. Het departement kan van 5,1 miljard euro aan verstrekte voorschotten de rechtmatigheid niet verzekeren. Dat is volgens de Rekenkamer een “ernstige onvolkomenheid”.

VWS verbeteraanpak 2023

VWS probeert met de ‘verbeteraanpak 2023’ de vereiste verbeteringen te doen. De aanpak kent vier speerpunten. In de eerste plaats zijn er ‘producten’ ontwikkeld voor het verbeteren van subsidie-, inkoop- en materiaalbeheer. VWS onderzoekt zelf of die wel worden gebruikt en tot verbetering leiden. In de tweede plaats is er een nieuwe werkwijze geïntroduceerd, die al door het ministerie van Binnenlandse Zaken in gebruik is genomen. Die moet vooral zorgen voor een tijdige jaarafsluiting.

Coronadossiers

In de derde plaats worden dit jaar de laatste coronadossiers afgewikkeld. “Hoewel het nu al duidelijk is dat het niet lukt om al deze dossiers rechtmatig af te wikkelen, dient dit minstens met een zo hoog mogelijke zekerheid te gebeuren.” Ten slotte werkt het ministerie aan een cultuurverandering om de verbeteringen te borgen. Het doel is om zo het financieel beheer “duurzaam te versterken”.

Algemene Rekenkamer

De Rekenkamer constateerde in maart 2023 dat de maatregelen die VWS had genomen om het financiële beheer op VWS te verbeteren tekortschoten. Het programma dat de zaken blijvend moest verbeteren, werd eind vorig jaar vertraagd. De nieuwe aanpak moet dat dus verbeteren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.