Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS snijdt in AWBZ-aanspraken

VWS bezuinigt 235 miljoen euro op de ondersteunende begeleiding. Minder mensen kunnen er aanspraak op maken en de tarieven gaan omlaag.

Mensen met alleen lichamelijke of psychosociale problemen krijgen ondersteunende begeleiding vanaf 2008 niet meer vergoed. Alleen bestaande cliënten uit deze groepen kunnen er nog een jaar aanspraak op maken, tegen een lager uurtarief. Dit levert 120 miljoen op in 2008, en in de drie volgende jaren telkens 330 miljoen euro. Voor ondersteunende begeleiding aan huis geldt voortaan een vast ‘klassemiddentarief’, waarmee VWS in 2008 115 miljoen euro bespaart en in de jaren erna ruwweg 110 miljoen.

Bussemaker

Daarnaast bezuinigt staatssecretaris Bussemaker 115 miljoen euro door alle aanbieders 1 procent op hun budget te korten, en incasseert ze 80 miljoen door een gedeeltelijke verhoging van de eigen bijdrage. In totaal gaat in 2008 ruim twintig miljard euro om in de AWBZ, 10,6 procent minder dan in 2007.

Verantwoorde zorg

Extra geld gaat volgend jaar naar de gehandicaptenzorg: 40 miljoen euro voor dagbesteding en 10 miljoen voor opvoedingsondersteuning aan ouders met gehandicapte kinderen. De gehandicaptensector en de ggz moeten net als de thuiszorg en de verpleeg- en verzorgingshuizen de normen voor verantwoorde zorg gaan hanteren. Kosten: 1,1 miljoen euro.

Miljoenen

Voor de coördinatie van vrijwilligerswerk in de palliatieve zorg is 21,9 miljoen euro subsidie beschikbaar. Versterking van de geriatrische zorg in de eerste lijn mag 10 miljoen euro kosten. Bussemaker trekt verder 15 miljoen euro uit om kleinschalige woonvormen te stimuleren.

Vliegende brigade

Er komt een vliegende brigade die zorgaanbieders, zorgverzekeraars en uitvoeringsorganisaties “gaat ondersteunen met een betere uitvoering en slimmere administratieve processen”. Aan het terugdringen van bureaucratie besteedt Bussemaker in 2008 2 miljoen, daarna jaarlijks 3 miljoen euro.

CIZ

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) gaat iets anders werken. Vaststellen dat iemand een beperking heeft, kan deels gebeuren door deskundigen buiten het CIZ, zoals de huisarts of indicatiestellers voor onderwijs of arbeid. Het CIZ bepaalt vervolgens hoeveel zorg iemand nodig heeft.

Prestatieindicatoren

Voor het eerst bevat de AWBZ-begroting ook prestatieindicatoren. Zo moet de cliënttevredenheid over het CIZ in 2008 toenemen van 7,5 naar 8. Decubitus moet dalen van 24 procent in 2006 naar 15 procent in 2011, ondervoeding moet in die periode met de helft verminderen tot 20 procent. (Redactie Zorgvisie – Krista Kroon)

Begroting links:

BKZ stijgt met 10 miljard

Rijkere AWBZ-klant gaat meer betalen

Extra personeel in ruil voor zorg

Funciebekostiging in 2009 passé

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.