Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS stuurt aan op lagere ziektekostenpremie

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De zorguitgaven stijgen minder snel dan verwacht. Daardoor kunnen de ziektekostenpremies omlaag. Dat staat in de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) die op Prinsjesdag is gepresenteerd. De groei van de zorguitgaven wordt gedempt door de bestuurlijke akkoorden met de sector. Verder is op de uitgaven aan medicijnen meer dan 632 miljoen euro bespaard. In 2014 moet nog eens 170 miljoen extra worden bespaard.
VWS stuurt aan op lagere ziektekostenpremie

Het ministerie raamt dat de ziektekostenpremie voor het basispakket kan dalen van gemiddeld 1250 tot 1226 euro. Deze zogenoemde rekenpremie is belangrijk voor de zorgverzekeraars omdat ze die gebruiken als richtsnoer voor de berekening van hun ziektekostenpremies. De inkomensafhankelijke ziektekostenpremie daalt van 7,75 procent naar 7,5 procent; de AWBZ-premie blijft gehandhaafd op 12,65 procent. Het eigen risico stijgt van 350 naar 360 euro.

Effecten van overheveling

Volgens bestuursvoorzitter Erno Kleijnenberg van zorgverzekeraar ONVZ is het geen uitgemaakte zaak dat de nominale premie voor 2014 daalt. ‘Ik vind het prettig dat de rekenpremie wordt verlaagd, maar wij zien nog steeds dat de zorgkosten blijven stijgen. We moeten bestuderen wat de effecten zijn van de zorg die wordt overgeheveld uit de AWBZ. Temeer daar dit gepaard gaat met kortingen’, aldus Kleijnenberg. Hij noemt het ‘belangrijk’ dat de restitutiepolis blijft bestaan. In het regeerakkoord zou die worden afgeschaft. ‘Dat is nu van de baan en dat is een goede zaak. Wij hechten aan een vrije artsenkeuze.’

‘In lijn met verwachtingen’

De afschaffing van de werelddekking buiten Europa is met een jaar uitgesteld. Vanwege uitvoeringsproblemen lukt dat niet in 2014. De maatregel gaat wel door. Verder blijven aandoeningen met een lage ziektelast in het verzekerde pakket. Richard Janssen, lid van de raad van bestuur van ggz-instelling Altrecht vindt dat een ‘goed bericht’ voor verzekerden. ‘Dit zou met name gevolgen hebben voor mensen met ggz-aandoeningen.’ Verder valt hem op dat de bestuurlijke akkoorden ‘zijn gerespecteerd’. ‘Het beleid is in lijn met de verwachtingen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.