Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

VWS wil specialisten extra korten in 2011 en 2012

Mark van Dorresteijn
Medisch specialisten krijgen de komende jaren te maken met een extra bezuiniging. Aanleiding voor de korting zijn nieuwe cijfers van het CVZ. Dat blijkt uit een brief van demissionair minister Klink aan de Tweede Kamer.
VWS wil specialisten extra korten in 2011 en 2012

Klink laat in de brief weten dat hij op basis van nieuwe inzichten een overschrijding van 648 miljoen euro constateert. Dat is 136 miljoen meer dan de eerder gestelde 512 miljoen euro. Het nieuwe bedrag wordt tevens gehanteerd als structureel kortingsbedrag per 2011. Lilian Jansen, woordvoerder van VWS, legt uit dat de korting in 2011 en 2012 verhoogd gaat worden. “De precieze invulling weten we nog niet. De aanwijzing is pas net binnen en de NZa zal daar nog een nieuwe berekening van maken.”

Doorschuiven

De brief laat verder zien dat de geplande bezuiniging van 512 miljoen in 2010 niet gehaald gaat worden. Het resterende bedrag wordt doorgeschoven naar 2011. Jansen: “Omdat de korting dit jaar van 375 naar 512 miljoen werd verhoogd, lukt het ons niet om het complete bedrag binnen te halen. Zodoende komt de besparing dit jaar neer op 478 miljoen euro. De resterende miljoenen worden doorgeschoven naar 2011. Dit bedrag komt waarschijnlijk eenmalig boven op de 648 miljoen euro.”

Cijfers blijven onduidelijk voor Orde

Janko de Jonge, voorzitter Kamer Vrij Beroep Orde van Medisch Specialisten, laat weten dat de specialisten in het geval van een systeemfout best bereid zijn om te compenseren. “Maar als het budget van VWS is overschreden doordat specialisten meer ingrepen hebben uitgevoerd, zullen we een stokje voor steken voor de kortingen. Daarbij komt dat de gedifferentieerde NZa-tarieven nog helemaal niet duidelijk zijn. Elke maand is de waterstand anders. Constant worden we geconfronteerd met nieuwe cijfers. Daarom stappen we elke keer als de NZa met andere cijfers komt naar de rechter. Voor ons is het namelijk nog steeds niet duidelijk hoe de tarieven van de NZa tot stand gekomen zijn.”

Kwaliteitsverlies en demotivatie

D66 en PVV gaven eerder aan bang te zijn voor kwaliteitsverlies in de zorg en demotivatie van medisch specialisten. Klink laat in de brief weten daar niet bang voor te zijn. “Ik heb nog geen enkel signaal ontvangen dat medisch specialisten zich niet inzetten voor kwalitatief hoogwaardige patiëntenzorg. Ik ga ervan uit dat de medisch specialisten ondanks de opgelegde kortingen zich vol in blijven zetten om de zorg te leveren en medewerking verlenen aan projecten ter bevordering van de kwaliteit.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Brief aan de Tweede Kamer over VSO-aanwijzing medisch specialisten

Lees ook:

Klink kort specialisten jaarlijks 700 miljoen

Klink wil specialisten budgetteren

Orde daagt NZa opnieuw vanwege tariefkorting

Orde boos over ‘proefballonnetje’ van Klink

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

18 REACTIES

  1. @ Drees
    Jij hebt echt geen idee, wij zijn geen pennnelikkers met banen van 9.00 tot 16.00.
    Ik heb net verdomd avondpoli zitten zodat onze patienten ook in de avonduren terecht kunnen. 13,5 jaar studie en specialisatie om zo behandeld te worden? Dan ga ik toch ook achter een bureau zitten?

  2. Lees alle reacties
  3. Minister Klink lijkt wel een bord voor zijn kop te hebben.
    Natuurlijk raken specialisten op deze manier gedemotiveerd en zullen ze zich niet meer 110% inzetten, iedereen wil toch loon naar werken.
    Dus als het loon minder wordt, zal er ook minder gewerkt worden en zullen de wachttijden oplopen.

  4. Het hele zorgsysteem gaat kapot door cummunistische regulering van de overheid. Ze zien de zorg als kostenpost. Recent onderzoek liet zien dat elke 1 euro 1,30 euro oplevert! De nederlandse zorg behoort tot de beste van de wereld (recent onderzoek door canadees onderzoeksbureau). Dit alles zullen we niet vol kunnen houden. De kwaliteit gaat achteruit, artsen raken gedemotiveerd. Oplossing: geef de zorg de ruimte, laat de marktwerking groeien. Dat gaat eerst geld kosten, later levert het ons allen weer geld op. De krampachtige manier van kostenbeheersing van VWS geeft de markt geen kans, dus conclusie: einde kwalitatief goede zorg in nederland.

  5. het vervelende is dat de noodzakelijke discussie over de inrichting van het zorgstelsel en de invloed van de patiënt steeds opnieuw onderuit wordt gehaald met dit geharrewar over tekorten en specialistensalarissen. de markt kan nog steeds zijn werk niet doen omdat de eindafnemer door de aanbieders, de verzekeraars én de overheid nog steeds wordt betutteld.
    anderzijds moeten we ons wel realiseren dat wie ziek is heel vaak geen serieuze keuze heeft of niet in staat is die te effectueren. zeker in acute situaties. zie ook het rapport van het CPB van heden.

  6. @bill
    gezien je opleiding is je inschattingsvermogen erg laag, je zit er compleet naast in wat ik doe.
    als het allemaal zo erg is ga je toch iets anders doen? En het grootste deel van de maatschapkosten wordt door het ziekenhuis gedragen dus… je kan wel mooi weer spelen..maar je weet best hoe het zit

  7. Het gaat om meer dan 3%! Het gaat om 600 miljoen euro overschrijding op een ziekenhuiskader van 30 miljard. Dus de overschrijding alleen al is 2%. De korting is niet meer dan terughalen wat teveel is uitgekeerd. Overal moeten maatregelen worden genomen. Korting ziekenhuizen, korting medisch specialisten, verhogen eigen bijdrage, pakketmaatregelen. We kunnen de staatsschuld niet nog verder op laten lopen. Deze overschrijdingen komen daar namelijk vandaan. Als je de afspraken leest, dan zie je dat buiten de tijdelijke kortingen inkomens worden afgesproken die behoorlijk zijn. Inkomen en geen omzet van gemiddeld 228.000 Euro. Dat noem ik behoorlijk goed en boven de Balkenende norm.

  8. Je hebt werkelijk geen idee waar het over gaat. We praten hier over bedrijfsomzetten, pertinent niet over salarissen. Dat is een heel erg groot verschil! Daarbij iets meer dan Jan Modaal lijkt me niet onredelijk, gezien het vereiste opleidingsniveau, 24 uurs beschikbaarheid en de verantwoording die je draagt. Ik weet niet wat je zelf doet, maar je komt over als een half negen tot 5 manager die elke avond achter de aardappels zit en elke nacht of in je eigen bedje ligt of in een duur door een ander betaald hotelbedje. Van mij wordt aanwezigheid tijdens dienst (=1x p week) in het ziekenhuis verwacht, alwaar ik in een ranzig bedje mag overnachten met gedeelde douche en WC op de gang. En nee, ik ben geen assistent meer, maar volwaardig lid van de medische staf van een groot ziekenhuis.

  9. Wist u dat ieder premie betaler 127 euro per jaar kwijt is aan zgn. beheerskosten ( vektis 2008) !!!
    Dit zijn de administratiekosten van de zorgverzekeraars. Met 12 miljoen premiebetalers x 127 euro =1,5 miljard euro!! En daar doen ze welhaast niets voor ( oh ja wel die automatische incasso van je en de volledig geautomatiseerde factuur vanuit het ziekenhuis).
    Als je wilt besparen, bespaar dan daar op en niet op diegene die het feitelijke werk doet. Tenslotte geldt: voor wat hoort wat

  10. Lekker extra korten, kunnen ze makkelijk missen die grootverdieners.
    @Bill ben je ingehuurd door specialisten om hier een goed woordje te doen ofzo?
    Niemand geloofd ze nog, zeker niet na het uiterst zwakke optreden in Nova van de voorzitter van de specialisten, als je die man aan het werk zag, zou je ze nog meer korten, hij kon geen antwoord geven waarom ze zoveel moeten verdienen. Hup gewoon inleveren.

  11. @naamloos: en denk je nu werkelijk dat door de specialisten 30% of meer, onterecht nog steeds, gat korten op hun omzetten en dus ook veel op hun inkomen je daarvan ook maar iets merkt op het macrobudget? Dacht het niet. De kosten voor omzetten van medisch specialisten bedragen 3% (!) van het makrobudget. Voor de specialisten is het heen hele harde domper, zeker voor iemand als ik die net is begonnen en zijn financiering moet afbetalen, naast alle vaste bijkomende lasten. De situatie dreigt te gaan ontstaan dat ik per maand meer kwijt ben aan vaste lasten (arbeidongeschiktheidspremie, pensioenpremie, aflossing goodwill, aansprakelijkheidsbverzekering) dan ik per maand aan honorarium binnenkrijg….

  12. Klink blijft de heksenjacht richting de Medisch Specialist volhouden en verhevigt nu zelfs de strijd. Onbegrijpelijk dat een demissionair minister steeds weer met dit soort onzinnige cijfers, waar elke onderbouwing voor ontbreekt, naar buiten kan komen.
    Kan die man aub definitief weg!

  13. Kan iemand mij eens hetvolgende uitleggen? STEL (want dat wordt nog steeds ernstig betwist) dat de overschrijdingen inderdaad ruim 600 miljoen zijn geweest en de ziekenuizen ook met 700 miljoen hebben overschreden, dan betekent dat dat de zorgverzekeraars dit jaar 1.3 miljard euro tekort zijn gekomen. Daar lijkt echter geen enkel teken van te zijn. Als nu de kortingen bij de specialisten en de ziekenhuizen worden doorgevoerd zoals VWS plant, dan betekent dat op zijn beurt weer dat de verzekeraars dit jaar 1.3 miljard gaan overhouden. Echter: de premies gaan gewoon omhoog. Wat gaat er met dat extra geld gebeuren??? Niemand die het kan vertellen. Ik denk dat die bedragen nog altijd gewoon “uit de dikke duim gezogen zijn” en alleen bedoeld om de medisch spacialisten een hak te zetten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.