Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS wil vastbinden flink beperken

Zorgorganisaties moeten hun bewoners minder vaak fixeren. Dat schrijven minister Klink en staatssecretaris Bussemaker aan de Tweede Kamer.

“In verpleeg- en verzorgingshuizen worden nog te vaak cliënten gefixeerd. In verpleeghuizen en verzorgingshuizen met een Bopz-aanmerking ligt het percentage cliënten tussen de 50 en 60 procent. Dat percentage moet en kan naar beneden”, schrijven de bewindslieden. Ook in de ggz komt te veel separatie voor. De branche werkt aan verbetering en de Inspectie voor de Gezondheidszorg doet hier momenteel onderzoek naar.

Onvrijwillig

VWS werkt aan scherpere wettelijke regels voor vrijheidsbeperking. De huidige regels beschermen cliënten onvoldoende tegen onvrijwillige fixatie. Zorgverleners mogen de bewegingsvrijheid van bewoners alleen nog beperken als er echt niets anders op zit en de cliënt zonder vastbinden slechter af is.

Gesloten afdeling

Bij fixatie het onder meer om vastbinden met Zweedse banden, maar ook om insluiting op een gesloten afdeling. Verpleeg- en verzorgingshuizen moeten voor elke cliënt bekijken of het nodig is hem of haar op de kamer te houden, vinden Klink en Bussemaker. Ze richten hun pijlen ook op beperkingen waarmee vooral gehandicapten in een instelling te maken krijgen, zoals een verplichte dagindeling.

Vandaag debatteert de Kamer over vastbinden in zorginstellingen. (Zorgvisie – Krista Kroon)

IGZ gaat strenger controleren op vastbinden

Uit de tijd: Weg met Zweedse banden

Vastbinden niet door personeelsgebrek

Weblog vastbinden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.