Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS zet hergebruik zorgdata op de agenda

Redactie Qruxx
Het ministerie van VWS gaat een visie en routekaart opstellen voor het secundair gebruik van zorgdata. Dat blijkt uit het Informatieplan 2023-2027 dat het ministerie onlangs heeft gepubliceerd.

Patiëntgegevens moeten uiteraard gebruikt worden bij de zorg voor de individuele patiënt, maar die gegevens kunnen ook hebben om de zorg voor andere patiënten te verbeteren. Over het belang hiervan bestaat brede consensus, die door VWS wordt onderschreven. “Om de best mogelijke gezondheidszorg in Nederland te verlenen, is databeschikbaarheid nodig voor hergebruik”, zo is te lezen in het Informatieplan.

Visie en routekaart

Hergebruik van zorgdata is de afgelopen jaren echter niet makkelijk gebleken en kent vele haken en ogen. Zo is het vergelijken van data lastig omdat niet overal dezelfde gegevens op dezelfde manier worden geregistreerd. Ook spelen vragen over privacy en eigenaarschap van de data. Om de grote knelpunten aan te pakken wil VWS een gezamenlijke visie en routekaart opstellen. “Bijvoorbeeld door samen met het zorgveld werkafspraken te maken en technische standaarden af te stemmen, en waar nodig door verduidelijking of aanpassing van wet- en regelgeving.”

Wegiz

Een van de grootste knelpunten, als het gaat over datagebruik, is de moeizame uitwisseling van medische gegevens. De komende jaren moet de Wet elektronische gegevensuitwisseling (Wegiz) hier verandering in brengen. Volgens VWS moeten ook de grondslagen voor gegevensuitwisseling worden herijkt. “Het is belangrijk dat medische gegevens uitgewisseld kunnen worden met de juiste informatie, op het juiste moment, op de juist plek. Met medische gegevens moet ook zorgvuldig worden omgegaan. Recht op bescherming van persoonsgegevens is van belang met het oog op privacy en toegang tot de zorg. Daarom vereisen internationale en nationale wetgeving (zoals de AVG, WBGO en Wabvpz) grondslagen voor het verwerken van gegevens. Maar er worden knelpunten ervaren rondom de uitvoering van de huidige grondslagen.”

Wetsvoorstel

Daarom werkt VWS aan een wetsvoorstel dat de voorwaarden voor gegevensuitwisseling in de acute zorg. “Hierin worden de voorwaarden, die met het oog op gegevensbescherming worden gesteld aan gegevensuitwisseling in de acute zorg, herijkt. Daarnaast wordt een beleidsvisie opgesteld inzake de herijking van de voorwaarden die met het oog op gegevensbescherming worden gesteld aan gegevensuitwisseling in de zorg in brede zin”, aldus VWS.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.