Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VZVZ maakt indeling regionale schotten LSP bekend

Mark van Dorresteijn
De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) heeft de 40 regio´s voor regionale uitwisseling via het LSP bekend gemaakt. Alle huisartsenpraktijken, huisartsenposten en apotheken die aangesloten zijn op de zorginfrastructuur, zijn ingedeeld in één van deze regio’s.
VZVZ maakt indeling regionale schotten LSP bekend

Voor ziekenhuizen is een uitzondering gemaakt. Zij hebben patiënten die vaak uit meerdere regio’s komen en kunnen daarom met meerdere regio’s gegevens uitwisselen. De komende maanden kan de indeling nog veranderen. Zorgverleners gaan in de loop van dit jaar zelf bepalen met welke andere zorgverleners zij gegevens uitwisselen.

Interregionale uitwisseling

Patiënten merken in principe niets van de regio-indeling, tenzij ze ook bij zorgverleners uit andere regio’s komen. Dan kan het voorkomen dat gegevens niet kunnen worden opgevraagd. De patiënt kan daar nu niets aan doen. Eind 2013 kunnen patiënten zelf online aangeven of ze willen dat hun gegevens regionaal of landelijk worden uitgewisseld. Het is dan ook mogelijk om aan te geven welke zorgaanbieders in welke regio’s gegevens beschikbaar mogen stellen en opvragen.

Toestemming

Zorgverleners kunnen gegevens alleen uitwisselen via de zorginfrastructuur als de patiënt toestemming heeft gegeven aan zijn huisarts en apotheek om de gegevens beschikbaar te stellen aan andere zorgverleners. Tot medio april hebben ongeveer 650.000 mensen toestemming gegeven.

1 REACTIE

 1. Fraai verhaal van VZVZ over de schotten en de regio’s !
  Mag ik echter nuanceren:
  ‘Regionaal, maar niet lang meer
  Als een patiënt toestemming geeft, kunnen huisarts, huisartsenpost en apotheken voorlopig alleen in de eigen regio zijn gegevens inzien als dat nodig is. Die regionale beperking geldt niet voor ziekenhuizen. Velzel bevestigt tegenover de NOS dat het om een tijdelijke knieval gaat. ‘Uiteindelijk willen we liever een systeem zonder regionale schotten.’
  Bron:
  http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws/zorgaanbieders-bestrijden-misverstanden-rond-epd.8508840.lynkx
  Meneer Velzel betrapt tijdens een van zijn zeldzame momenten van eerlijkheid?
  Aan u om te oordelen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.