Waanzin om met Rom betere uitkomsten ggz te belonen’

Een storm van kritiek zwelt aan op het plan van Menzis om met Rom ggz-aanbieders met betere uitkomsten financieel te belonen. Critici vinden dat de kwaliteit van de behandeling van depressie niet betrouwbaar te meten is. Voorstanders willen bij elkaar in de keuken kijken, vergelijken en patiënten sneller en beter helpen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
ggz
Foto: WavebreakMediaMicro Stock.adobe

Zorgverzekeraar Menzis wil zorgaanbieders die betere uitkomsten behalen bij de behandeling van depressie en angststoornissen, beter belonen. ‘Een waanzingedachte’, vindt Jim van Os, hoogleraar psychiatrie UMC Utrecht. De plannen berusten volgens hem op een belangrijke denkfout. ‘Alsof de verschillen in behandelresultaten zijn terug te voeren op de verschillen in inspanning en kwaliteit van de behandelaren. Bij behandelingen van kanker slaat een therapie vaak bij circa 50 procent van de patiënten niet aan. Zorgverzekeraars zeggen bij kankertherapie niet: “Als behandelingen niet aanslaan, vergoeden we niet.” Dat komt doordat ze begrijpen dat deze variatie in behandelresultaten komt door onbegrepen tumorbiologie. Bij

0
3596

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.