Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wachtlijsten in de care stijgen explosief

In de verpleging en verzorging wachten ruim 111.000 mensen op zorg. Dat is 65 procent meer dan in 2005. Dat blijkt uit de wachtlijstrapportage 2007 van het College voor Zorgverzekeringen (CvZ). ActiZ, de brancheorganisatie voor verpleging en verzorging, waarschuwt voor knelpunten.

De peildatum in het CVZ -rapport is 1 januari 2007. Het aantal wachtenden is vergeleken met 2005 op die datum met 65 procent toegenomen tot 111.135. Over 2006 ontbreken exacte gegevens.

Problematisch wachtenden

De grootste problemen doen zich voor bij de thuiszorg. Daar steeg het aantal wachtenden met 88 procent tot 37.395.

Het CVZ wijst er verder op dat 32.000 van de 111.135 wachtenden wel een deel van de zorg ontvangen die ze nodig hebben. Het aantal ‘problematisch wachtenden’ schat het CVZ veel lager: 3500 tot 6000 mensen.

CVZ: cijfers niet exact, maar wel betrouwbaar

Het CVZ noemt de stijging in een brief aan staatssecretaris van VWS Bussemaker ‘paradoxaal’, omdat het ministerie in 2006 wel meer geld beschikbaar heeft gesteld. De verklaring ligt volgens het CVZ mogelijk bij de AWBZ-brede zorgregistratie (AZR), een geautomatiseerd systeem waarop zorgaanbieders, zorgkantoren en het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) bijhouden wie er recht heeft op zorg. Zorgaanbieders vullen dit systeem niet goed in. “De gegevens zijn te laat, onvolledig en onjuist”, verklaart een CVZ-woordvoerder. “De cijfers zijn daardoor niet exact, maar wel betrouwbaar. Ze weerspiegelen de trends in de AWBZ.”

ActiZ: niet voldoende geld

Ook ActiZ plaatst kanttekeningen bij de CVZ-cijfers. Toch waarschuwt de organisatie voor grote knelpunten. Uit een enquête blijkt dat zestig procent van de leden verwacht niet voldoende geld te hebben om de zorg te leveren die nodig is in 2007.

Het ministerie van VWS stelt in 2007 95 miljoen euro extra beschikbaar, maar volgens ActiZ is dat niet genoeg. Door de vergrijzing is jaarlijks alleen al 300 miljoen euro extra nodig. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Wachtlijsten AWBZ groeien weer’

‘Zorgaanbieders creëren wachtlijsten zelf’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.