Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wachtlijsten langer in ggz

Het aantal mensen dat wacht op behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is vorig jaar licht gestegen. Het totaal aantal mensen dat wacht op zorg is toegenomen met anderhalf procent, tot 74.700.
Wachtlijsten langer in ggz

De brancheorganisatie GGZ Nederland maakte dinsdag deze cijfers bekent.

65+

Vooral in de leeftijdscategorie 65+ zijn er meer wachtenden bijgekomen. Circa 5600 mensen boven de 65 jaar wachtten vorig jaar op behandeling bij een ggz-instelling. Dat is een stijging van 65 procent ten opzichte van 2005. GGZ Nederland noemt de stijging onverwacht en zegt dit nog niet te kunnen verklaren.

Volwassenen

Het aantal wachtenden in de categorie volwassenen nam af van 51.300 tot 50.500.

Jeugd

Het aantal wachtende kinderen en jongeren bij ggz-instellingen is ook afgenomen van 18.900 tot 18.600. De wachtlijsten voor de jeugd zijn volgens GGZ Nederland onder andere afgenomen door extra investeringen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Wachttijden

De wachttijden zijn stabiel gebleven. Ruim driekwart (78%) van de volwassenen en ouderen zijn binnen acht tot tien weken na aanmelding in behandeling genomen.

Terugdringen

Vier van de tien jongeren moeten te lang wachten op behandeling. GGZ Nederland zegt hoge prioriteit te geven aan het verder terugdringen van de wachttijden. (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

– Lees ook:

‘Gemeente neemt ggz-taken niet serieus’

– Download hier het GGZ Nederland rapport:

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.