Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wageningen wil oplossing VWS casus Dennenrust

Wageningen rekent erop dat het Rijk komende maand het initiatief neemt om een oplossing te vinden voor de bewoning van Dennenrust, een verpleeg- en verzorgingshuis voor jehova's getuigen. Dit voorjaar ontstond grote ophef toen Wageningen besloot dat alle bewoners zonder zorgindicatie Dennenrust moesten verlaten, omdat nieuwe wetgeving niet meer toestaat dat zij in zo'n voorziening wonen. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) zegde toen toe met een oplossing te komen voor 'nieuwe zorgvormen'.
Wageningen wil oplossing VWS casus Dennenrust

In Dennenrust zorgen de bewoners voor elkaar. Er wonen mensen die zorg nodig hebben, maar ook mensen die daar nog niet aan toe zijn. Zij zijn feitelijk gewoon huurders en dat mag niet, omdat Dennenrust geen woonbestemming heeft. Wageningen besloot daarop dat iedereen zonder zorgindicatie het huis moest verlaten, zelfs wanneer het echtparen betrof.

Toelatingseisen

Nadat de staatssecretaris had ingegrepen, gaf Wageningen een gedoogbeschikking af voor de 77 mensen die in juni in Dennenrust woonden. Dat gebeurde na de toezegging van Van Rijn dat hij met ‘duidelijke toelatingseisen’ zou komen voor huizen die de zorg voor ouderen grotendeels zelf organiseren. Dergelijke nieuwe zorgvormen juicht het kabinet juist toe. Wageningen stelt dat zulke ‘nieuwe zorg’ onder de nieuwe regelgeving niet mogelijk is en dat dat een probleem is dat in het hele land gaat spelen.

Afwachting

In afwachting van het initiatief van het ministerie heeft de gemeente met beheerder Jah-Jireh afgesproken dat deze tot het eind van dit jaar nieuwe bewoners mag toelaten als zij enige mate van zorg nodig hebben. Maar vanaf 2015 kan dat niet meer, omdat dan de nieuwe wetten gelden, aldus de gemeente. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.