Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat zou u beslissen bij ADHD?

Jan Kloeze
Recent boog een burgerforum zich over de vraag welke behandelingen in aanmerking komen voor vergoeding in het basispakket van de zorgverzekering. Zorgvisie nodigt u uit mee te denken over een concrete casus. Wat zou u beslissen bij ADHD?
Adhd En Ritalin
foto Adobestock

Het aantal recepten voor ADHD-medicatie bij jeugdigen is tussen 2003 en 2013 verviervoudigd. Er zijn echter geen aanwijzingen dat het daadwerkelijke aantal kinderen met ADHD toeneemt. De diagnose ADHD wordt alleen gesteld als volledig is voldaan aan een aantal criteria, omschreven in de zogeheten DSM-5 classificatie, van toepassing bij de diagnose van psychiatrische stoornissen. Deze diagnostiek voor jeugdigen valt onder de Jeugdwet.

Ritalin

Methylfenidaat is het medicijn van eerste keurs en wordt bij de behandeling van ADHD vergoed tot een bepaald maximum. Het medicijn is bekend geworden onder de merknaam Ritalin. De werkzaamheid van dit middel en de eventuele neveneffecten op de lange termijn zijn slechts gedeeltelijk bekend. Duurdere middelen worden alleen vergoed bij een speciale medische indicatie (allergie).

Meer achtergrondinformatie nodig?

Oudervereniging Balans: www.balansdigitaal.nl/stoornis/adhd

Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG): www.thuisarts.nl/adhd

Gezondheidsraad: www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/adhd_medicatie_en_maatschappij_201419.pdf

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.