Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wat zou u doen bij de total body scan?

Jan Kloeze
Recent boog een burgerforum zich over de vraag welke behandelingen in aanmerking komen voor vergoeding in het basispakket van de zorgverzekering. Zorgvisie nodigt u uit mee te denken over een concrete casus. Wat zou u doen bij de total body scan?
Medisch Beeld
Foto: Getty Images/iStock

De total body scan is een vorm van medisch preventief onderzoek, waarbij er nog geen sprake is van gezondheidsproblemen of klachten. Dit soort scans zijn in Nederland verboden. Daarom laten particuliere instellingen de scans in het buitenland uitvoeren. Het hele lichaam wordt onderzocht met onder meer CT- en MRI-scans, hart- en longonderzoek en bloedtesten. Er volgt een advies. Ook doet men soms uitspraken over het toekomstige risico op bepaalde aandoeningen.

Er wordt volgens het Zorginstituut op dit moment onderzoek gedaan door het ministerie van VWS om te bepalen of het uitvoeren van total body scans kan worden toegestaan. Dit om de deugdelijkheid van de scans te controleren en burgers te beschermen tegen ongewenste effecten.

De kosten van een total body scan worden in Nederland niet vergoed vanuit het basispakket, hoewel anderzijds medische preventie als belangrijk en kostenverlagend voor de zorg wordt gezien.

Meer achtergrondinformatie nodig?

www.knmg.nl

www.iza.nl

www.gezondheidsraad.nl

1 REACTIE

  1. Ik denk dat het om 3 redenen niet nuttig is. 1. het medicaliseert alles wat geconstateerd wordt. M.a.w. het geeft onrust/angst bij de onderzochte persoon. Dit moet worden weggenomen en dat geeft extra zorg. 2. in het verlengde van punt 1, de vraag is of de kosten voor de zorg die uit de scan voortvloeien opwegen tegen de eventuele besparingen. Mijn inschatting is dat je medisch niet noodzakelijke ingrepen of consults gaat doen. Daarnaast zijn de kosten voor een dergelijke scan erg hoog. Geld dat elders in de zorg beter en efficiënter ingezet kan worden. 3de punt is dat een totale bodyscan, zowel in CT als in MRI niet sluitend zal zijn. het geeft dus ook een schijnzekerheid. Niet doen dus….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.