Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wbsn-z begin 2007 van kracht

MAARSSEN – Zorgaanbieders moeten vanaf het moment dat de Wet gebruik burgerservicenummer (Wbsn-z) in van kracht wordt, gaan werken met het burgerservicenummer (BSN). Naar verwachting gaat de Wbsn-z januari 2007 in.

Voor zorgaanbieders betekend dit dat vanaf 1 januari de software voor het gebuik van het bsn geïmplementeerd moet zijn. Het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport,VWS, heeft ICT-leveranciers in de zorg vorige week door middel van een brief, met daarin de specifieke gebruikers eisen en contact informatie, op de hoogte gebracht. Het bsn wordt het nieuwe nummer om cliënten en patiënten mee te identificeren. De Wbsn-z regelt het gebruik van het bsn, het unieke persoonsgebonden nummer. Het wetsvoorstel is in november 2005 bij de Tweede Kamer ingediend. VWS verwacht dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel dit najaar zal behandelen zodat het, na instemming van de Eerste Kamer, op 1 januari 2007 in werking kan treden.

Eigen administratie en uitwisseling

Elke zorgaanbieder moet het bsn straks gebruiken bij het verwerken van gegevens over cliënten en patiënten in de eigen administratie. Het bsn moet ook vermeld worden bij het uitwisselen van gegevens in bijvoorbeeld declaraties of op rekeningen, in statusrapportages en op receptvoorschriften.

Noodzakelijke informatie

Zorgaanbieders moeten voor het daadwerkelijk gebruiken van het bsn in de praktijk hun ICT-voorzieningen aanpassen. Voor noodzakelijke technische informatie voor ICT-leveranciers verwijst VWS naar de website van SBV-Z. (ZorgVisie – Hanneke Bruggeman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.