We zitten in het oog van de Wmo-storm’

Er gaat zo veel mis bij de invoering van de Wmo 2015 dat het wachten is tot de eerste grote financiële misser bij gemeenten of zorgaanbieders openbaar wordt. ‘Als je de mensen spreekt die dicht bij het vuur zitten, dan hoor je dat het broeit in Wmo-land’, zegt Tim Robbe, aanbestedingsjurist en bestuurlijk adviseur van ruim tachtig gemeenten.
‘We zitten in het oog van de Wmo-storm’

Met de invoering van de Wmo 2015 zadelt de Rijksoverheid gemeenten en zorgaanbieders op met een mission impossible. Die opvatting heeft Robbe nooit onder stoelen of banken gestoken. De overheveling van de begeleiding van de AWBZ naar de Wmo gaat veel te snel, met te weinig informatie en er wordt te snel en te veel bezuinigd. ‘De beloofde digitale gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders en gemeenten, die moest leiden tot administratieve lastenverlichting, is op zijn zachtst gezegd niet van de grond gekomen. Grote zorgaanbieders kunnen nog steeds niet altijd facturen insturen, ofschoon ze al sinds begin dit jaar begeleiding leveren. Ze teren

6
78

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.