Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Wederom onrechtmatigheden bij locatie Novo’

De IGZ heeft onrechtmatigheden geconstateerd bij het tehuis In de Goorn te Coevorden, voor ouderen met psychische problemen. Dat tehuis valt onder dezelfde zorgkoepel als Novo, waar een 44-jarige patiënte is doodgedrukt. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.
‘Wederom onrechtmatigheden bij locatie Novo’

In de Goorn voldoet niet de aan ‘minimumnormen van zorg’ van de Inspectie. Het beleid rond vrijheidsbeperking is niet op orde en er is te weinig personeel, waardoor bewoners in het weekend tot half twaalf op bed liggen, aldus de Volkskrant. In de Goorn wordt beheerd door Promens Care, een zuster van zorginstelling Novo. Actualiteitenprogramma Nieuwsuur zond deze week een bewakingsvideo uit waarop een 44-jarige gehandicapte vrouw door vier medewerkers wordt doodgedrukt in een Novo-tehuis. Novo en Promens Care delen een bestuur en vallen samen onder dezelfde moedermaatschappij: Cosis in Assen.

Geen toestemming
De kritiek komt vooral omdat dossiers niet sluitend zijn, stelt Promens Care. Daardoor lijkt het alsof er geen toestemming voor vrijheidsbeperking is gevraagd. De zorgverlener ontkent de personeelsproblemen. ‘Wij herkennen ons niet in dit punt’, zegt bestuurssecretaris Edwin Martinus. ‘Er is één keer een incident geweest. We denken dat dit verkeerd is doorgegeven aan de Inspectie.’


Onderzoek

De Inspectie doet uitgebreid onderzoek naar de Novo-tak van Cosis. Het tehuis in het Groningse Onnen waar de vrouw overleed, is dit voorjaar gesloten. Bij haar overlijden speelde de inzet van onvoldoende getraind personeel een grote rol, zegt Martinus Stollenga, voorzitter van de centrale familieraad. ‘Twee van de vier betrokken medewerkers waren nog maar pas in dienst. Wij vragen ons af: is het verstandig om hen op zo’n zware groep te zetten?’ (Volkskrant)

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Had die hele criminele clan van hoofdbestuur, lokaal bestuur en raad van toezicht, direct na de moord zonder enige bonus buiten gedonderd dan was dit en een volgende schrijnende situatie niet gebeurd.
    Truus Schippers is het prototype van zachte heelmeester die stinkende wonden maken

  3. Wanneer de eindverantwoordelijkheid voor (kwaliteits)zorg op locatieniveau is georganiseerd, dan bestaat het niet dat bij een inspectie zaken verkeerd worden doorgegeven. En anders kan men bij een professionele audit een objectieve correctie nasturen, voordat conclusies worden gepubliceerd. Kortom, span-of-control, TBV en capaciteit aanpassen (en mogelijk dus ook wat bestuursposten).

  4. De heer Edwin Martinus moet zowel oostindisch, blind als doof zijn , waarbij ook een vroege vorm van dementering , epidemisch gediagnosticeerd bij tobbestuurders , een rol kan spelen , waar hij het al jaren gebezigde zinnetje spreekt ”Wij herkennen ons niet in dit punt ” ? ? Typisch his masters Voice. ! Simpel vraagje aan de heer Martinus c.s. : zoud u uw geliefde moeder hier laten opnemen ? ? Zo ja, waarom niet ?

  5. laat managers clustermanagers orthopedagogen psychologen enz mee draaien op de woongroepen ipv op het hoofdkantoor te zitten, Je zult eens zien hoe snel er dan veranderingen gaan plaats vinden. Het is zo achterhaald deze manier van zorgverlenen. En kost zo veel geld en zo weinig resultaat. Daarom zal verandering ook van onder af moeten komen. Daar zit ook de grootste frustratie.

  6. Geef die kleine gemeenschappen op locatie terug aan de gemeenschap, in plaats van het fuseren tot grote supraregionale instellingen met weinig empathische bestuurders. Het is niet zo dat bestuurders de zwarte piet hebben, maar de efficiency die zij voorstaan. Nog afstandelijker bestuurders denken dat er bij verdere groei nog meer bezuinigd kan worden. Dat is een misvatting. Wanneer de kwaliteitswinst uitblijft, heb dan de moed om te defuseren. Denovo

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.