Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WelThuis zet Italiaanse verpleegkundigen in

Elf Italiaanse verpleegkundigen gaan aan de slag in woonzorglocaties van WelThuis in Zoetermeer. Ze krijgen huisvesting, een taalcursus en een buddy.
Italiaanse Verpleegkundigen
De in september gestarte Italiaanse verpleegkundigen

Flexorganisatie VariantZorg regelt de inzet van deze verpleegkundigen. In veel Zuid-Europese landen zijn te weinig banen voor verpleegkundigen. ‘Door de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt hebben wij gekeken of we ook zorgverleners uit andere landen kunnen aantrekken’, zegt directeur Christiaan Kaminski. ‘Na enig speurwerk zijn wij in Zuid-Europa uitgekomen. Samen met onze partner WelThuis hebben we vervolgens het plan concreet gemaakt en zijn ter plekke kennis gaan maken met de kandidaten.’

Buddy

De opleiding van de Italiaanse verpleegkundigen staat gelijk aan de opleiding hbo-Verpleegkunde. Iedere verpleegkundige start echter eerst als verzorgende 3-IG. Na een half jaar, en na het behalen van een BIG-registratie, worden de Italianen ingezet op het niveau van verpleegkundige. Ze gaan 36 uur per week werken en worden ingezet in de Zoetermeerse woonzorglocaties van WelThuis. Binnen de locatie krijgen ze een eigen ‘buddy’, die hen begeleidt tijdens het werk.

Nederlandse cultuur in Spanje

De verpleegkundigen kregen via een Nederlands bemiddelingsbureau in Spanje drie maanden lang twaalf uur per dag les in de Nederlandse taal, cultuur en gezondheidszorg. Nu ze in Nederland zijn, wordt het taalprogramma voortgezet, zodat de verpleegkundigen na drie maanden een taalexamen kunnen afleggen. Verder is er een programma opgezet om ze te laten wennen in Nederland. Ze worden gehuisvest in een voormalig verzorgingshuis in Zoetermeer waar appartementen beschikbaar zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.